Pomůžete? Spolek DownSyndrom CZ naráží na finance i nedostatek dobrovolníků

ROZHOVOR: Světový den Downova syndromu byl organizací OSN vyhlášen na 21. března. Na znamení podpory lidí s Downovým syndromem (DS) a podpory jedinečnosti lidé v tento den nosí dvě různé ponožky. Co by ale rodiny opravdu ocenily a je něco potřeba změnit? To nám prozradila předsedkyně spolku DownSyndrom CZ Gabriela Šalková.
Gabriela je nejen jedním z hlavních organizátorů celého spolku, ale hlavně také maminkou třináctileté dcery, která se s Downovým syndromem narodila.
Povíte mi něco více o vašem spolku DownSyndrom CZ?
Jsme spolek relativně malý co do počtu, nicméně působíme po celé České republice, v současné chvíli máme přes 360 členských rodin. Ve vedení je nás ale velmi málo, máme tři zaměstnance na částečný úvazek a ostatní jsou externí lektoři nebo dobrovolníci z řad rodičů, kteří mají svou vlastní práci a pro spolek pracují ve volném čase. Většinu našich členů tvoří rodiny, které vychovávají vlastní dítě s DS, případně ho mají například v pěstounské péči.
Co se týká našich aktivit, hlavním cílem je podpora členských rodin a snaha jim usnadnit život, který, řekněme, není úplně jednoduchý a není úplně standardní. Děláme pro ně docházkové aktivity na různé akce (logopedii, rozvoj kognitivních funkcí a tak dále) a individuální terapie. Tyto akce jsou v Praze, nebo je nabízíme online formou. Pořádáme také vícedenní akce a týdenní pobyty na různých místech České republiky. Na letošní rok jsme naplánovali devět týdenních pobytů, k tomu připravujeme ještě víkendové pobyty pro různé věkové skupiny.
Všechno jsou to aktivity, které děláme s rodiči. Tím, že téměř všichni ve spolku jsme rodiči osob s DS, tak zatím nikdo z nás neměl odvahu vzít si děti s Downovým syndromem samostatně bez rodičů, udělat třeba tábor jenom pro děti. Částečně po tomto formátu poptávka je, předchází tomu ale nezbytná pečlivá volba skladby dětí, které by byly schopné spolu fungovat.
Já bych byla velmi ráda, kdybychom se v budoucnu do něčeho takového pustili, největší

Klíčová slova: