Ischias: když se z jednoduché bolesti stane životní peklo

Ischias není pouhá bolest zad, ale komplexní onemocnění, která mohou způsobit trvalé postižení. Přečtěte si, jak ho poznat, léčit a předejít mu.
" Zánětlivé onemocnění sedacího nervu, také známé jako houser či ústřel. Toto onemocnění se může objevit náhle anebo pomalu a plíživě. Jestliže ústřelem trpíte, můžu vám zaručit, že to zaručeně poznáte. Bolest je opravdu nepříjemná, objevuje se v oblasti bederní páteře a nejčastěji vystřeluje do dolní končetiny, kterou může paralyzovat ," píše v úvodu k danému onemocnění medicínský portál symptomy.cz  
Ischias, často označován jako syndrom ischiatického nervu, je stav charakterizovaný bolestí, která vyzařuje z dolní části zad dolů podél nohou. Tento stav může mít závažný dopad na kvalitu života a vyžaduje pečlivou léčbu pacienta.  
Diagnostika a příznaky  
Diagnostika ischiasu zahrnuje fyzikální vyšetření, posouzení anamnézy a obvykle i obrazové vyšetření jako rentgen, MRI nebo CT. Mezi hlavní příznaky ischiasu patří bolest, brnění nebo slabost v dolní části zad a nohou, která může být doprovázena pálením nebo necitlivostí.  
Příčiny onemocnění a rizikové faktory  
Ischias je obvykle způsoben tlakem nebo podrážděním ischiatického nervu. Tento tlak může být způsoben herniovaným meziobratlovým diskem, zánětem, osteoartritidou nebo jinými podmínkami. Rizikové faktory zahrnují obezitu, sedavý životní styl, špatnou techniku zdvihání předmětů a věk nad 40 let.  
Léčba  
Léčba ischiasu zahrnuje konzervativní metody jako odpočinek, fyzioterapii, protizánětlivé léky a injekce kortikosteroidů. V případě jiných obtíží může být nutná chirurgická intervence, jako...

 

Klíčová slova: