Zvýšení příspěvku na péči- bohužel jen pro některé

Téma změny výše příspěvků se probíralo ve Sněmovně několik týdnů, kdy výsledkem je jen částečné navýšení. Vzhledem k inflaci a stále rostoucím cenám je tento příspěvek malou náplastí pro lidi, kteří za své osudy nemohou.
V posledních dnech se hodně probírá téma týkající se změny výše příspěvků na péči . Tato oblast je mi velmi blízká, protože jak víte, netajím se tím, že působím v pozici ředitele terénní služby osobní asistence v Náchodě.  
Tuto službu jsem založil již v roce 2006 ve věku 22 let . Původně jsme začínali v nízkém počtu, nyní již tuto službu zajišťuje kolektiv čítající 15 zaměstnanců , kteří tvoří srdce terénní sociální služby. Zpočátku byla služba zaměřena především na asistenci ve speciálních školách , kde asistentky pomáhali handicapovaným dětem zvládat výuku.  
Od roku se začala více rozvíjet osobní asistence v terénu a asistence ve školách postupně přešla do kompetence škol . Pracovníci v přímé péči (osobní asistenti/ky) jezdí do domácností klientů a jsou s nimi v jejich přirozeném prostředí , pomáhají jim zvládat běžné činnosti, které z důvodu psychického nebo fyzického, nezvládají sami. Důvodem k založení terénní služby bylo především to, že se mi líbila myšlenka , že uživatel může zůstat ve svém přirozeném prostředí, co možná nejdéle.  
Tato služba je částečně dotována z rozpočtu MPSV , ale uživatelé služby si i tak musí službu částečně hradit . S novým zákonem o sociálních službách naštěstí přišel i příspěvek na péči, který je pevně...

 

Klíčová slova: