Připojte se k Nočnímu běhu pro Světlušku a pomozte rozsvítit životy nevidomým

Spojit příjemné s dobročinným? 4. 4.  se v Brně uskuteční Noční běh pro Světlušku na podporu zrakově handicapovaných.
Trať dlouhou 3 a 6 kilometrů si mohou v nejlepším tempu proběhnout sportovní nadšenci, ale i v klidu projít rodiny s dětmi i senioři. Společným cílem je pouze pomoci dobré věci. Běžci vyběhnou z hradu Špilberk přesně ve 21.00, vstup do areálu bude možný už od 19.00.
"Brno bylo po Praze druhým městem, kde jsme s Nočními běhy začali svítit, a to především kvůli skvělé spolupráci s Masarykovou univerzitou, odkud k nám chodí spousta šikovných dobrovolníků," vysvětluje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová. Zatímco původně byli běžci zvyklí vybíhat z parku Lužánky, od roku 2022 se startuje z hradu Špilberk.
Do Jihomoravského kraje, který se pyšní celou řadou skvělých služeb pro zrakově handicapované, míří i četná světluščí pomoc. Dlouhodobě Světluška podporuje například středisko Teiresiás při Masarykově univerzitě, které se stará o zajištění přístupnosti pro studenty se specifickými potřebami a v oblasti digitální přístupnosti dále vzdělává i veřejnost. Nezisková organizace YMCA mohla díky světluščí pomoci uspořádat týdenní letní pobyt pro děti, jehož cílem byla podpora kamarádských vztahů, socializace, rozvoj soběstačnosti a také bourání předsudků. V neposlední řadě Světluška dlouhodobě spolupracuje s brněnskou Ranou péčí, která pomáhá rodinám starajícím se o zrakově postižené dítě.
Už samotným mottem, které provází letošní Noční běh, "A jak to vidíš ty?", naznačuje Světluška, že se v rámci doprovodného programu zaměří na zrak jako takový. Díky Oborové zdravotní pojišťovně, která je letos partnerem pro prevenci, bude možnost nechat se zdarma namasírovat nevidomými a slabozrakými maséry. Dále přiveze OZP
takzvaný Oko Bus, pojízdné informační centrum, v němž optometristé...

 

Klíčová slova: