VFN otevřela stacionář pro mladistvé, je v něm tělocvična i keramická dílna

Mladiství s poruchou příjmu potravy, poruchami nálad a jinými úzkostnými potížemi mohou navštěvovat Denní stacionář pro adolescenty ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Ten je součástí Centra dorostové a vývojové psychiatrie na Psychiatrické klinice a je jediný svého druhu v České republice. Motivující prostředí pomáhá dětem od 14 do 19 let.
"V současné době pozorujeme naprosto nedostatečnou kapacitu v oblasti psychiatricko-psychologických služeb pro děti a mladistvé. Reagujeme tak na skutečnou potřebu," řekl klinický psycholog 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN Radek Ptáček.  
Tým odborníků složený z psychiatrů, psychologů, ale i sociálních pracovníků, pedagogů, adiktologů, všeobecných zdravotních sester, nutričních terapeutů a ergoterapeutů nabízí osmitýdenní program. Pacienti sem smějí docházet každý pracovní den od 7.30 do 15.00, ale odborníci jim poskytnou pomoc i o víkendu, pokud se jejich stav zhorší. Pobyt je možné opakovat znovu po roce.  
Stud, zlehčování i čekání. Co brání mladým vyhledat pomoc psychologa?  
Ve stacionáři jsou dvě společenské místnosti pro terapie, jídelna, kuchyň, dvě zahrady, venkovní učebna, rehabilitační pokoj, tělocvična a keramická dílna.  
"Péče o dospívající s duševní poruchou...

 

Klíčová slova: