Opravit zraněnou míchu? Máme za sebou významný krok, říká neurovědkyně

Budou lidé s poškozenou míchou opět chodit? Neurovědkyně Pavla Jendelová se s kolegy věnuje základnímu výzkumu na zvířatech. Ve své studii dokázali vrátit cit do končetin ochrnutého potkana.Jak zásadní je to průlom? ptá se magazín Víkend DNES.
Jak se vám podařilo vrátit potkanům s poraněnou míchou cit do zadních končetin?
Díky genové terapii, která nastartovala oživení a růst axonů (nervových vláken) kolem místa poranění. Při poranění míchy se přeruší jednak smyslová nervová vlákna, která vedou míchou signály z periferie do mozku, a jednak motorická vlákna, která vedou informaci obráceně, z mozku do periferie. Podařilo se nám smyslové neurony zregenerovat tím, že jsme do nich vložili geny potřebné pro růst axonů na delší vzdálenost. Axony dorostly k místu poranění, obrostly jej a pokračovaly dál. Princip spočívá v tom, že jsme do poraněných axonů dostali molekulu důležitou pro interakci nervových vláken s mezibuněčnou hmotou, která se nahromadí v okolí míšního poranění a vytvoří jizvu. Při poranění jizva vytvoří blok, který axon nemůže překonat. Nám se to ale díky genové terapii podařilo.Píše mi spousta pacientů, že by se rádi zúčastnili nějaké studie, někteří mi posílají kompletní zdravotní dokumentaci. Ale k tomu já nikdy nedospěju, nejsem lékař.
Získali potkani zpět cit úplně?
Z 80 až 90 %. Dělali jsme jim tři druhy testů. Testovali jsme je na teplo, kdy jsme jim pod tlapku dali tepelný zdroj a měřili, kdy uhnou. Druhý test spočíval v tom, že jsme je do tlapky píchali tyčinkou. Při třetím testu jsme jim na zadní tlapky dali kousek lepenky a měřili, za jak dlouho si ji sundají. Sledovali jsme reakce...

 

Klíčová slova: