Jubilejní koncert táborského Lions clubu byl štědrý na krásnou hudbu i charitativní dary

20.4.2024 20:20 TÁBOR – Táborský Lions Club po roce uspořádal v pátek 19. dubna jubilejní 20. ročník dobročinného koncertu. Pozvání do Divadla Oskara Nedbala v Táboře už popáté přijala Hudba Hradní stráže a Policie České republiky. Vystoupila pod vedením dirigentů Václava Blahunka a Jiřího Kubíka. Koncert se i letos těšil velkému zájmu publika.
Autor: Marek Neumann  
Sálem tak zněly nejslavnější skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka nebo Bohuslava Martinů. "Dirigenti si pochvalovali, že si soubor bude moct před publikem zahrát českou klasiku, protože jinak k jeho povinnostem patří hlavně slavnostní pochody,"prozradil Petr Čížek, viceprezident klubu. Mezi diváky byla také první viceguvernérka distriktu Lions clubu Čechy, Morava a Slezsko Alexandra Koželuha.  
Na úvod nabídl moderátor Petr Kronika stručné ohlédnutí za tradicí koncertů. Mezi první hosty patřila Posádková hudba Tábor a osm let byla hlavním protagonistou. V roce 2009 zahrál táborský symfonický orchestr Bolech, poté komorní soubor ZUŠ Tábor nebo vojenský umělecký soubor Ondráš. Hudba Hradní stráže pak drží tradici dodnes.  
Na úvod zazněly fanfáry z první věty Sinfonietty, nejslavnější Janáčkovy skladby pro orchestr. Posluchačům se mohly zdát falešné, ale prý to byl záměr autora, který ji složil v roce 1926 a věnoval ji československých vojákům.  
Pak vystoupila sólistka souboru sopranistka Miroslava Časarová s Písničkami na dvě stránky...

 

Klíčová slova: