Vojtíšek má denně až sto záchvatů, maminka bojuje o přežití. Pomůže rodině sbírka?

Malý Vojtíšek ze Suché Loze se narodil jako zdravý chlapec. Jenže po nákaze herpetickou encefalitidou už dva roky bojuje s vážným poškozením mozku. Život jeho rodiny se převrátil vzhůru nohama. Jelikož se potýká s nejtěžší formou epilepsie, potřebuje 24hodinovou péči, kompenzační pomůcky a rehabilitace, což ale stojí nemalé finanční prostředky.
"Maminka Lucie se nachází ve velmi těžké životní situaci, péče o Vojtíška je velmi náročná, fyzicky i psychicky. I přesto synovi poskytuje maximální péči a ještě k tomu bojuje o přežití a zajištění rodiny. Jelikož do zaměstnání nemůže, z příspěvku od státu nezaplatí všechny potřebné rehabilitace," popsala nelehkou situaci Stanislava Guryčová, rodinná přítelkyně, která na platformě donio.cz založila sbírku s cílovou částkou 4 miliony korun.
Vojtíšek se narodil zdravý, od narození se usmíval na svět, vývojově byl šikovný a měl radost z každého pohybu. V sedmém měsíci však onemocněl herpetickou encefalitidou. "Jeho stav byl velmi vážný, vir mu poškodil téměř celou pravou hemisféru a části levé hemisféry mozku. Ochrnul na levou stranu těla. Měsíc strávil v brněnské nemocnici na jipce, kde se dostal z ohrožení a postupně se zotavoval," vzpomíná Guryčová. I když byl chlapec propuštěný do domácí péče, už bylo všechno jinak. Užíval silná antiepileptika kvůli epileptickým záchvatům, které prodělával v nemocnici jako důsledek rozsáhlého poškození mozku. Maminka dělala pro Vojtíška maximum a společně s rehabilitacemi se jeho stav zlepšoval. Ale bohužel jen krátce. "Kolem jednoho roku se epilepsie utrhla za řetězu, během pár měsíců prodělával několik typů záchvatů denně i v noci, přicházely bez varování v průběhu celého dne, samostatně nebo v kumulacích. Měl i sto záchvatů denně, což trvá dodnes," posteskla si Guryčová. U Vojtíška došlo i ke zpomalení psychomotorického vývoje a postupně přestal chodit. Lékaři mu diagnostikovali Lennoxe-Gastautův syndrom, jednu z nejzávažnějších epileptických encefalopatií, trpí těžkou...

 

Klíčová slova: