Stáří bez zubů. Dnešní senioři prostě nemají na zubaře peníze

info Navzdory výraznému zlepšení kvality zubařské péče oproti minulým desetiletím je stav orálního zdraví u českých seniorů značně neuspokojivý.
Na vině je špatná dostupnost stomatologů i skutečnost, že stále více starších lidí na ošetření prostě nemá peníze.  
O tom, jaké utrpení může způsobovat úporná bolest zubů umocněná marností při hledání dostupné stomatologické ordinace, se nedávno osobně přesvědčil i autor těchto řádků. S podobně frustrující realitou se u nás setkává stále více lidí starších pětapadesáti let.  
Webové stránky některých zubařů okamžitě odradí závratně vysokou cenou účtovanou za většinu zákroků, a pokud se vám přece jen podaří narazit na ordinaci s cenami sice vysokými, ale relativně přijatelnými, můžete vzít jed na to, že buď už má plno a nové pacienty nepřijímá, anebo – máte-li velkou kliku – objedná vás nejdříve až za několik týdnů.  
Do té doby vám nezbývá než tlumit palčivou bolest, která postupně vystřeluje až do hlavy, silnými prášky. To je ovšem řešení přinejmenším polovičaté a dočasné, protože dříve či později dosáhne bolest takové intenzity, že po bezesné a protrpěné noci si nad ránem zavoláte taxíka a vyrazíte na některou ze zubních pohotovostí.  
Dům bolesti a utrpení  
Lidé žijící ve velkých městech mají v tomto smyslu značnou výhodu, protože se většinou dostanou na pohotovost za celkem krátkou dobu. Ti, kdo žijí v odlehlejších okresech, malých měs- tech a na venkově, jsou na tom o poznání hůř.  
Ovšem ani na známé zubní pohotovosti ve Spálené ulici v centru Prahy nemáte ještě zdaleka vyhráno. Pokud nemáte z pekla štěstí, vlní se dlouhý had sténajících a opuchlých pacientů po strmém schodišti i několik pater, přičemž si zpravidla ani není kam sednout. "Dům bolesti" je jedna z přezdívek, kterou si zdejší ordinace vysloužila.  
Aby nedošlo k omylu, nejde rozhodně o kritiku mířenou proti zubařům a sestřičkám, kteří tu pracují. Ti jsou doslova v jednom kole a mají práce nad hlavu, přesto je jejich přístup podle mínění většiny ošetřených pacientů, s nimiž na schodišti rozmlouval autor těchto řádků, skutečně profesionální a jsou...

 

Klíčová slova: