"Je mu 15 a váží přes 200 kilo." Přibývá extrémně obézních dětí, zní z léčebny

V Česku se prohlubují potíže s nadváhou dětí. Stojí za nimi špatné stravovací návyky, psychika i "covidová" zlenivělost. Redaktor Seznam Zpráv navštívil dětskou léčebnu, kde s problémem bojují. Léčí tu i děti s váhou nad 200 kilo.
"Malé se při pobytu podařilo zhubnout tři kila, z toho 2,5 kila tuku, což je úžasné. Hlavně jsme upravili stravovací návyky," hlásí maminka Petry.  
Její dcera má v 10 letech váhu dospělé ženy. I proto rodina kývla na doporučení lékařů. Dvojice má za sebou bezmála čtyři týdny v Dětské léčebně Křetín na Blanensku. Rodina si přeje zůstat anonymní, obává se reakcí okolí. I jméno dívky redakce změnila.  
"Nárůst obézních dětí je šílený"Areál bývalého loveckého zámečku na první pohled vypadá jako oáza klidu. Za zdmi se ukrývají útulné pokoje, sauna, relaxační zóna, klubovny. V rozlehlém venkovním parku klienty potěší několik hřišť, vyhřívaný bazén i zookoutek s kozami. Na části zámecké budovy pokračují opravy, přibude taky samostatná tělocvična.  
Navzdory tomu lidé uvnitř válčí s návyky, které v poslední době sžírají českou budoucnost. Každé čtvrté dítě trpí nadváhou, 16 procent dokonce těžším stupněm - obezitou. "Nárůst je šílený. A nůžky se nám rozevírají už od pěti let. Nejvíc obézních dětí evidujeme ve věku 11 až 13 let. Někdy mají 120 kilo. Zrovna ve středu jsem o tom mluvila u kulatého stolu v Poslanecké sněmovně," vypráví vedoucí lékařka léčebny Kateřina Bednaříková.  
Zdůrazňuje, že problémy podtrhla covidová pandemie. "Děti zůstaly zavřené doma. A měly tam plnou ledničku. Zlenivěly. Ztratily obvyklý režim. Zvykly si na uvolněnost a pak se z ní těžko vymaňovaly. Někteří s tím bojují doteď," vypráví pediatrička.  
Nadváha zdaleka neznamená jen estetickou otázku. "Už u 10letých častěji evidujeme cukrovku druhého stupně. Vysoký krevní tlak, ztučnění jater či poruchy spánku. Nelze to přehlížet," zdůrazňuje doktorka.  
Procházíme změtí místností. Prostornou žlutozelenou halu s veselými motivy na zdech v patře...

 

Klíčová slova: