Snažíme se zachovat principy zkoušek, říká ředitel střediska Teiresiás

Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás Masarykovy Univerzity pomáhá handicapovaným se zvládáním vysokoškolského studia. Krizovou částí semestru bývá jako u většiny studentů zkouškové období. "Studentům garantujeme, že budou v místnosti sami a nikdo je nebude rušit," říká ředitel střediska Boris Janča.
Brno -  
Za pár dní začíná zkouškové období. Jakým způsobem studentům pomáháte ho úspěšně zvládnout?  
Ve zkouškovém období je naší hlavní náplní práce adaptace jednotlivých zkoušek. To znamená, že pokud studenti z různých důvodů nemohou skládat zkoušku klasicky s ostatními na fakultě, tak ji skládají u nás s dozorem administrativních pracovníků. Vyučující nám tedy pošle zadání a my jej na základě individuálních potřeb studenta upravíme. Případy, ve kterých saháme k tomuto řešení, mají většinou společné to, že vyžadují využití techniky, což automaticky znamená, že je potřeba i více času jak na přípravu, tak na samotné složení zkoušky. Snažíme se tak ulevit fakultám, protože i kvůli jejich harmonogramu často není možné, aby jeden termín pro jednoho studenta byl delší než pro všechny ostatní. Ke skládání zkoušky v našich prostorách se samozřejmě přistupuje i v případě psychických onemocnění, kdy mi garantujeme, že student bude v místnosti sám s administrativním pracovníkem a nikdo ho nebude rušit.  
Nemáte někdy kvůli individuálním zkouškám kapacitní problémy?  
Samotné individuální zkoušky problémem nejsou, bohužel ale většinou přicházejí v době, kdy probíhají přijímací zkoušky jak na navazující magisterské studium, tak na to bakalářské. Krásný příklad toho jsou Testy studijních předpokladů, které dříve byly záležitostí jednoho víkendu. Dnes jsou rozprostřené v období ...

 

Klíčová slova: