VIDEO: Studenti z Olomouce chtějí postižené vzít na vodu či na ferraty do Alp. Na pokrytí expedice založili sbírku

Do rakouských a italských Alp na cyklistiku, turistiku, sjíždění řeky a dokonce i na ferraty pojede desítka lidí se zdravotním postižením. Chtějí je tam vzít studenti Fakulty tělesné kultury olomoucké univerzity, kteří i letos pořádají  výjimečnou akci s názvem Expedice přes bariéry. Na pokrytí nákladů nyní založili sbírku.
Mottem letošního ročníku expedice je Alpský trojúhelník. Ve druhé polovině června jsou v plánu dvě místa v Rakousku a jedno v Itálii v oblasti Villachu, Toblachu a Schladmingu. Ubytovaní je v kempech a na programu je cyklistika, turistika, ferraty a sjíždění řeky.
  'První dva dny máme plánu strávit u jezera Ossiachersee, kde proběhne cyklistický výlet kolem řeky Drávy a turistika na naučné stezce. Další dva dny strávíme v okolí Toblachu, konkrétně v oblasti Auronzo di Cadore, kde pro naše hosty plánujeme několik variant cyklistiky. Poslední část expedice budeme realizovat v oblasti Schladmingu. Tam máme v plánu sjíždět část řeky Enns a také připravujeme pro naše hosty cyklistický a turistický výlet a ferraty,' uvedla jedna ze studentek magisterského oboru zaměřeného na aplikované pohybové aktivity Jana Hrubá.
  Všechny plánované aktivity je nutné modifikovat pro osoby s postižením. 'Nejvýraznější modifikace jsou u osob s tělesným a zrakovým postižením. Při cyklistice využíváme pro naše hosty s tělesným postižením handbike, což je kolo poháněné rukama. U hostů se zrakovým postižením zase používáme tandemové kolo,' popisuje členka organizačního týmu Hrubá.
  Velká specifika jsou pak u vodní turistiky. 'Pro hosty s tělesným postižením používáme speciální sedačky do lodí, které jedincům s tělesným postižením umožní stabilitu při pádlování. Někteří z nich pro držení pádla využívají také úchopové rukavice,' vysvětluje.
  Studenti ovšem v Alpách plánují i ferraty. 'Na lezení půjdou osoby se zrakovým postižením, kdy jim studenti budou popisovat cestu a celkově číst terén. I pro hosty s tělesným postižením ...

 

Klíčová slova: