V jindřichohradecké nemocnici pomáhá pacientům zpátky na nohy nový rehabilitační trenažér i virtuální realita

Fyzioterapeuti z Nemocnice Jindřichův Hradec při práci využívají nejmodernější technologie. Pacienti upoutaní na lůžka mohou například trhat ovoce ve virtuální realitě a s procvičováním svalů jim pomáhá speciální trenažer.
V Nemocnici Jindřichův Hradec pomáhá pacientům na následné intenzivní péči a ARO nový rehabilitační trenažer Thera-Trainer Bemo. Tento důmyslný přístroj pro pasivní, asistenční nebo aktivní pohyb paží a nohou je umístěn na speciální pojízdné konstrukci, díky které s ním mohou pacienti rehabilitovat přímo na lůžku.
  Pacienti mohou na trenažeru šlapat jako na kole nebo trénovat ochablé paže. Díky možnosti bezpečného uchycení končetin mohou na přístroji rehabilitovat i nepohybliví pacienti nebo pacienti v umělém spánku.
  "I takové pasivní cvičení je velmi důležité. Podporuje to prokrvení končetin a těla, zabraňuje tuhnutí tkání, kloubů a přispívá k stimulaci svalů a motoriky. To všechno zlepšuje výkonnost srdce a krevního oběhu, a tím celkovou kondici pacienta," vysvětlil fyzioterapeut jindřichohradecké nemocnice Jakub Malý.
  Částečně pohybliví pacienti už musí při cvičení použít vlastní sílu a tam, kde je potřeba, jim Thera-Trainer dopomůže. Naopak pro zdatnější pacienty je možnost zvýšit obtížnost. Přístroj je navíc vybavený obrazovkou, na které mohou pacienti sledovat různá motivační prostředí a simulovat tak třeba jízdu na kole.
Pomeranče trhají ve vitruální realitě
  "Přístroj zaznamenává, jakou silou konkrétní končetina zabírá a vyhodnocuje i posun v čase. Pacienti cvičí dvakrát denně zhruba 15 až 20 minut, dokud nezískají potřebnou sílu, která...

 

Klíčová slova: