Sociální služby zdraží společně se zvýšením příspěvku na péči

Foto: Freepik.com Hodinově vykazované sociální služby od července zdraží. Za hodinu pečovatelské služby, osobní asistence, odlehčovací služby a další pomoci vzrostou limity až o 15 korun.
O desetikorunu podraží donáška oběda, nákupu či vyprání a vyžehlení.  
Od letošního července sice vzrostou příspěvky na péči v některých jeho stupních , nicméně společně s tím musejí lidé využívající hodinové sociální služby počítat s jejich zdražením. Jejich horní limity, tedy částky, které si mohou poskytovatelé za hodinu takové služby naúčtovat, zvyšuje s platností od července novela vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV].  
"Navýšení sazeb bude v rozpětí, kdy se služba osobě poskytuje v rozsahu nepřevyšujícím 80 hodin měsíčně na 165 Kč/hodinu. A v rozsahu, který je nad 80 hodin měsíčně bude navýšena na 150 Kč/hodinu," píše se k navýšení platnému od letošního července v novelizované vyhlášce.  
Hodinová sazba za poskytnutou péči se liší podle toho, jaký objem sociální služby měsíčně čerpá daná osoba. Pokud osobní služba nepřevýší 80 hodin v jednom měsíci, pak vyjde nyní na 155 korun na hodinu. Při osobní péči přesahující 80 hodin měsíčně platní klient nyní, tedy před plánovaným navýšením, 135 korun za hodinu...

 

Klíčová slova: