Letem světem Applem

Apple se před malou chvílí rozhodl pro velké překvapení. S představením některých novinek pro iOS 18 se totiž rozhodl nečekat na začátek června, ale odhalil je nyní skrze tiskovou zprávu vydanou k oslavám Světového dne přístupnosti. Ten se každoročně "slaví" třetí čtvrtek v květnu, což letos připadá už na zítřek. Jak už tedy asi tušíte, odhalené novinky se týkají Zpřístupnění, které je na iPhonech vytvořeno zejména pro osoby s různými formami postižení. Některé funkce jsou však využitelné de facto kýmkoliv a to bude samozřejmě platit i u novinek chystaných pro iOS 18 a dalších verze OS – tím spíš, když se jedná v některých případech o těžko uvěřitelné věci. Co si tedy pro svět Apple připravil?
Sledování očí přichází na iPad a iPhone  
Funkce Eye Tracking využívající umělou inteligenci dává uživatelům možnost navigovat iPad a iPhone pouze pomocí očí. Funkce Eye Tracking je určena pro uživatele s tělesným postižením a využívá přední kameru, kterou nastavíte a zkalibrujete během několika sekund, a díky strojovému učení přímo v zařízení jsou všechna data použitá k nastavení a ovládání této funkce bezpečně uložena v zařízení a nejsou sdílena se společností Apple.  
Sledování očí funguje ve všech aplikacích iPadOS a iOS a nevyžaduje další hardware ani příslušenství. Pomocí funkce Eye Tracking mohou uživatelé procházet prvky aplikace a pomocí funkce Dwell Control aktivovat jednotlivé prvky a přistupovat k dalším funkcím, jako jsou fyzická tlačítka, přejetí prstem a další gesta, výhradně očima.  ...

 

Klíčová slova: