Cesta tmou nemusí být vždycky temná

NOVÝ TELEČKOV - Když Horácké noviny začínaly o Ondřeji Zmeškalovi psát, byl to v podstatě skoro neznámý mladý muž, který ve dvaceti letech oslepl. Byl nesmírně statečný a odhodlaný vzdorovat své indispozici. Cestou ze tmy se pro něj stal sport. Když přišel kamarád Lukáš s nabídkou: "Ondro, co kdybychom spolu začali běhat? Třeba jednou doběhneme až na olympiádu!" pomyslel jsem si, že se zbláznil… Říká o úplných začátcích svého nevidomého sportování Ondra.
Statečný a odhodlaný je Ondra pořád. A právě díky těmto základním vlastnostem dosáhl toho, o čem snil jako malý kluk. Jak o sobě sám říká, je všestranný sportovec, spisovatel a inspirativní řečník. Především je ale bojovník. Tím se už narodil.  
Vypravili jsme se za ním do jeho rodného Nového Telečkova a v podstatě chvíli před jeho odjezdem do Itálie za závody si u kuchyňského stolu povídali.  
Ty máš teď za sebou velice zajímavé a náročné závody v zahraničí. Co to bylo za závody?  
Byly to závody horských kol v Chorvatsku. Jmenují se 4Islands MTB Croatia, protože se jedou na čtyřech ostrovech. Čtyři etapy na čtyřech ostrovech plus prolog. Jsou to ostrovy Krk, Cres, Lošinj a Rab. Určitě jsou velice krásné, ale zároveň také drsné. Závod je kvalifikačním závodem na finále konané v jižní Africe.  
Kdy se závod jel?  
V úterý 16. dubna začínal prolog, kde jsme si vyjeli pořadí. Na trať nás pouštěli po půl minutě, byl to pěkný hukot. Vlastní závod měl dohromady 272 kilometrů a celkové stoupání bylo více než 6 000 metrů. Zdolali jsme to na tandemovém kole s trasérem Markem Peterkou. Byl to nářez. Je to náročná trasa i pro normální horské kolo. Ale my samozřejmě jeli na tandemu. Někdy se tam sotva vešel. Doslova. Jsme také první handicapovaný tým na světě, který tento závod, jež patří k nejnáročnějším etapovým závodům...

 

Klíčová slova: