Žena, kterou zbavili svéprávnosti, chce zpět svůj život. Opatrovník ale nespěchá

Na pořad Na vaší straně se obrací s prosbou o pomoc i lidé, kteří mají omezená práva, dříve známí jako nesvéprávní. To je i případ paní Miroslavy, která byla před téměř 15 lety uznána jako nesvéprávná. I když má roztroušenou sklerózou, duševně se cítí zdravá a chce žít plnohodnotný život. Jejím opatrovníkem je obec, která se k tomu ale příliš nemá.
Složité rodinné vztahy, zdravotní a psychické problémy. Život se s paní Miroslavou nemazlil. Téměř před 15 lety byla uznána jako nesvéprávná. "Jsem se složila nervově. A protože jsem zdravotní sestra a dělala jsem 21 let v léčebně psychiatrické a moje máma taky, tak neznala nic jiného než mě znesvéprávnit," tvrdí Miroslava Blechová.  
Ta se lidově řečeno "složila" natolik, že se musela znovu naučit hýbat, psát, číst. Postupem času se jí to podařilo. Protože trpí roztroušenou sklerózou, bez vozíku se už neobejde. Mentálně se cítí zdravá. A že zas jednou bude, už prý věděla, když jí soudy omezily práva. "I když jsem byla mimo, tak jsem pořád věděla, že se z toho dostanu, že se dám do pořádku. Že třeba nebudu chodit, to už je maličkost. Ale máma tomu...

 

Klíčová slova: