Propojení dat konečně umožní najít nemocné a invalidy

Stát má poprvé v ruce data, jak pracují a marodí pacienti s roztroušenou sklerózou nebo srdečním selháním. Jak vypadá další krok digitalizace, popisují Seznam Zprávy v dlouhodobé projektu Jak se žije v Česku.
Tohle je dlouholetá bolest státu na všech úrovních – neexistují data. A když už jsou, nedají se propojit s dalšími do celkového obrazu. Mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem práce a sociálních věcí se to ale konečně povedlo.  
První metou bylo jednání o důchodech. Domluva mezi úředníky z jednotlivých resortů se sice nerodila lehce a museli zasahovat oba ministři. Díky datům od MPSV ale mohli úředníci na zdravotnictví analyzovat, které profese nejvíce marodí a datově podložit část reformy důchodů.  
To je ale jen začátek, rodí se celá zdravotně-sociální databáze. Co všechno bude do budoucna možné zjistit, poodkrývá  Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Seznam Zprávy popisují novinky v rámci dlouhodobého projektu Jak se žije v Česku. V květnu je tématem digitalizace.  
"Přínosem úzké spolupráce mezi oběma resorty je také možnost tvořit společnou politiku, čehož je důchodová reforma v kontextu náročných profesí důkazem," přibližuje mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.  
Kde jsou ti lidé?Zatím se můžeme podívat na tři příklady. Takovým prvním pilotem jsou informace o lidech s Alzheimorovou chorobou. O nich dosud Ministerstvo zdravotnictví vědělo jen ve chvíli, kdy leželi v nemocnici.  
"Na otázku – kde jsou ti lidé – nešlo ještě před rokem odpovědět," vysvětloval na nedávné...

 

Klíčová slova: