Na nový dům pro nemocné s roztroušenou sklerózou se složilo dva tisíce dárců

Celkem 1990 dárců pomohlo k tomu, aby v jediném zařízení v Česku, které poskytuje komplexní péči lidem s roztroušenou sklerózou, mohla vyrůst nová budova odlehčovací služby za 96 milionů korun.
"Je to velký náboj do našeho života. Otvírá úplně jiné možnosti," říká Josef Tintěra, který žije s roztroušenou sklerózou v areálu bývalého kláštera v Žirči. Je nadšený z chytrých tréninkových bytů a technických vymožeností, které jsou součástí nově otevřeného Domova sv. Františka.  
Nová budova bude sloužit nemocným s roztroušenou sklerózou v pokročilém stádiu, kteří tam budou jezdit z celé republiky na odlehčovací pobyty s rehabilitacemi od jednoho týdne do tří měsíců. Ročně by ji mělo využít zhruba 200 nemocných.  
Josef Tintěra sedí na invalidním vozíku a předvádí, jak pomocí ústní myši dokáže snadno ovládat zařízení bytu nebo pracovat na internetu. "Ústní myš používám vzhledem ke svému handicapu," vysvětluje a popisuje, jak zařízení funguje: "Fouknutí do tyčinky nahrazuje levé tlačítko normální myši, jemné vcucnutí nahrazuje pravé tlačítko. Pohybem ústy kompenzuji to, jako bych ovládal myš zdravou rukou. Za pomoci ústní myši si najedu na monitoru na ikonu rádia, fouknu a spustí se rádio. Když si chci vyvětrat, ťuknu na ikonu okna a otevře se okno." Vybavení domácnosti je možné ovládat také očima či hlasem.  
176 žádostí o dlouhodobý pobyt  
Areál Domova sv. Josefa v Žirči v současné době eviduje v pořadníku 176 žádostí o dlouhodobý pobyt. Ten ale může poskytnout pouze 29 nemocným. Proto se hledal způsob, jak by lidé...

 

Klíčová slova: