Slepota i selhání ledvin. "Řada lidí cukrovku včas neléčí," říká lékařka

Cukrovka je v Česku na vzestupu. Mnoho nemocných ale o diagnóze ani neví a neléčí se. Jiní svůj stav podceňují. Jde přitom o cestu do pekel - výjimkou nejsou například ani mladí pacienti s těžce poškozeným zrakem či ledvinami.  
Úspěšná léčba cukrovky často znamená i změnu vlastního přemýšlení o svém těle a změnu priorit. Jak vypadá život s cukrovkou? Co je třeba o nemoci vědět a jak může do budoucna vypadat léčba? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování.  
Žízeň nebo únava. Na první pohled běžné stavy mohou být ve skutečnosti voláním o pomoc našeho organismu, pokud trpíme neléčeným diabetem, tedy cukrovkou. Pacientů s nejčastějším typem – cukrovkou druhého stupně – je v Česku okolo milionu. Ne všichni ale o svém stavu vědí a léčí se. Dlouhodobě vysoké hladiny krevního cukru přitom mohou přerůst v těžké zdravotní potíže.  
Podle diabetoložky Marty Klementové, vedoucí lékařky pražského centra DIAvize, lidé cukrovku často podceňují, protože nás při ní zkrátka nic nebolí. Pokud nechodíme na pravidelné lékařské preventivní prohlídky, vlastně nemáme šanci odhalit počátek nemoci.  
K lékaři pacienta obvykle dostane například až časté močení způsobené neustálým...

 

Klíčová slova: