Vytvořte si domov usnadňující komunikaci (nejen) neslyšícím

24. května 2024 Vychytávky do domácnosti pro neslyšící Anne McIntosh vystudovala komunikační vědy a poruchy.
Je neslyšící a v tomto článku sdílí zkušenosti ohledně uspořádání své domácnosti. Autorka měla možnost si do velké míry sama navrhnout zařízení domu. I když třeba takovou možnost mít nemusíte, mnohé tipy můžete využít i tak nebo si je přizpůsobit podle svého. Možná vás díky tomu napadne i něco dalšího.  
Poté, co jsme se s manželem vzali, rozhodli jsme se, že si chceme postavit dům "na míru", ve kterém bychom založili rodinu a vychovali děti. Já mám ztrátu sluchu a on ne. Společně jsme se zamysleli nad tím, jak domov uspořádat tak, aby se v něm dobře komunikovalo nám všem.  
Okolí domu  
Dům má dlouhou příjezdovou cestu, takže používáme bránu naproti příjezdové cestě s kamerou. Brána zajišťuje, že se žádné vozidlo nemůže dostat příliš blízko k domu, aniž bych si toho byla vědoma.  
Chodník vede k předním dveřím (před okny v obývacím pokoji, kuchyni a pracovně), abych si mohla všimnout lidí, kteří k nám přicházejí. V dnešní době je běžný zvonek s kamerou, jako je Ring nebo Nest, který lze také sledovat videem online, i když nejste doma.  
Před venkovními vchodovými dveřmi máme další skleněné dveře. Když je venku krásně, můžu vchodové dveře otevřít a prosklené dveře pak propouštějí teplé sluneční světlo a zároveň mi umožňují lépe vidět, co se děje venku.  
Interiér  
Uvnitř domu používáme mezi pokoji místo běžných dveří skleněné francouzské dveře. Pokud potřebujeme omezit množství zvuků nebo hluku, zavřeme je a zároveň zůstane zachovaný přístup k vizuálním vjemům. Snadno vidím, když je někdo u prosklených francouzských dveří vedoucích do pracovny nebo jídelny. Když byly děti ještě malé, měli jsme na dětském pokoji také prosklené dveře, takže jsem jimi mohla nakouknout a podívat se, zda miminka spí, aniž bych se musela bát, že je otevřením dveří vzbudím. (Tenhle tip se se hodí i pro slyšící rodiče.)  
V kuchyni jsme postavili kuchyňskou linku ve středu místnosti ve tvaru U, která má myčku, dřez a varnou desku s troubou. Toto uspořádání mi umožňuje v kuchyni a jídelně každého vidět...

 

Klíčová slova: