Speciální chodítko tříletému Vašíkovi s dětskou mozkovou obrnou

Vašík se již od narození potýká s nepřízní osudu. Na svět přišel o čtyři měsíce dříve s porodní hmotností 900 gramů a opakovaně prodělal zánět mozkových blan.
Jeho diagnóza zní DMO – mozková obrna. Podstoupil i několik operací, přesto nebyly prognózy lékařů příznivé. Chlapec se však nevzdává a pomaloučku se posouvá vpřed, i díky milujícím rodičům, kteří se synovi s velkou péčí věnují a trpělivě s ním denně cvičí.  
Již tříletý Vašík stále nechodí. Rodičům bylo doporučeno pořídit pro syna speciální chodítko, ale vzhledem k jeho ceně bylo pro rodinu finančně nedosažitelné. Rodina veškeré finanční prostředky vkládá do synovy léčby a ke koupi všech dalších pomůcek. Na tuto kompenzační pomůcku zdravotní pojišťovna nepřispívá, proto se rodiče obrátili o pomoc na NADACI AGEL , která rodině vyhověla a chodítko v hodnotě 80 000 Kč uhradila.  
Díky novému chodítku se vše obrací k lepšímu a chlapec dělá obrovské pokroky. Vašíkova fyzioterapeutka Mgr. Martina Tichá z Nemocnice AGEL Říčany sdělila: "Vašík během doby, kdy čekal na dodání speciálního chodítka, absolvoval měsíční intenzivní rehabilitaci v lázních Klimkovice. Nyní dochází pravidelně na hippoterapii, ergoterapii, logopedii, neurorehabilitace a jednou za týden ambulantně ke mně na fyzioterapii, kde skvěle spolupracuje. Vašík se mění doslova před očima. Zlepšuje se jak v motorických dovednostech, tak i v oblasti vnímání  
a komunikace". Chodítko je velmi variabilní a lze postupně upravovat přesně podle potřeb Vašíka a bude velkým pomocníkem při nácviku stoje a při prvních krůčcích. "Vašík ho přijal jako součást každodenní ...

 

Klíčová slova: