Pacienti s roztroušenou sklerózou zasadí slunečnice

Desítky slunečnic rozzáří ve čtvrtek 30. května podle Nadačního fondu IMPULS Kateřinskou zahradu v Praze. Zasadí je sem pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) v rámci akce Rozsviťme Českou republiku. Ta se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje v poledne.
Sázení slunečnic v minulém roce.  
Zdroj: Nadační fond IMPULS  
Lidé s roztroušenou sklerózou budou společně s lékaři sázet symbolicky za každého nově diagnostikovaného pacienta jednu slunečnici. Chtějí tím upozornit na onemocnění, kterým v Česku trpí přibližně 26 000 lidí.  
"Dlouhodobě se snažíme rozšířit povědomí o RS a novým pacientům ukázat, že na svou nemoc nejsou sami. Květiny symbolizují naději – s tím, jak se neustále vyvíjí léčba a je možné ji pacientům nasazovat dříve, se lidem otevírají dveře do lepší budoucnosti," říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci pořádá.  
Letošní 8. ročník Rozsviťme Českou republiku se zaměřuje na včasnou diagnostiku a její dostupnost pro všechny pacienty. Akci doplní i řada odborných přednášek na toto téma. Lidé se dozví o nových metodách rehabilitace a možnostech léčby. Každá zasazená květina symbolizuje naději pro každého nově diagnostikovaného pacienta. " Roztroušenou sklerózou ročně onemocní asi 700–800 lidí, proto říkáme, že denně se tuto diagnózu dozví dva až tři mladí lidé ," přibližuje Kateřina Bémová . " Potvrdit nebo vyloučit, zda člověk trpí roztroušenou...

 

Klíčová slova: