Onkopacienti oslaví život pohybem. Studie potvrzují, že pomáhá obnovit samostatnost

Pohyb má být nedílnou součástí života, poskytuje celou řadu benefitů pro fyzickou i duševní kondici – a to jak u zdravých osob, tak u lidí s probíhající nebo ukončenou léčbou rakoviny. Jasně to potvrzují nejen vědecké studie, ale také osobní zkušenosti samotných pacientek a pacientů. Společně se o ně podělí na letošním druhém ročníku akce Den onkopacientů 2024, která proběhne 2. 6. v Tyršově domě (Újezd 450/40, Praha 1) od 10:00 do 16:30 hodin. Akce je součástí celosvětové iniciativy Survivorship Day.  

Den nabitý aktivitami pro celou rodinu se ponese v duchu motta: Oslavte spolu s námi život pohybem! 

„Všichni, kdo mají zkušenost s nemocí v minulosti nebo právě nyní, totiž dobře vědí: hýbat se znamená vědět, že mohou aktivně ovlivnit kvalitu vlastního života. Na návštěvníky čeká široký výběr pohybových workshopů – onko-jóga, nordic walking, latinský tanec, onko-fyzioterapie, trénink paměti, a v dílničkách si na své přijdou ti nejmenší. Praktické informace bude možné načerpat v rozhovorech s předními odborníky,“ přibližuje Petra Adámková, předsedkyně Výboru Hlasu onkologických pacientů (HOP), který akci pořádá.   

 

Důležitost pohybových aktivit poroste

Podle aktuálních dat poskytnutých ÚZIS žije v ČR zhruba 636 000 osob, které mají nebo prodělaly nějaký druh rakoviny – to je asi 6 % české populace. Neustále se také zlepšují možnosti časného záchytu a tím i šance na vyléčení onkologických onemocnění.

Z toho vyplývá, že bude nadále přibývat vyléčených osob, jejichž kvalita života je důležitá celospolečensky. Podpořit člověka po rakovině v zotavení totiž znamená podpořit jeho návrat k samostatnosti.  

Výsledky celé řady výzkumů ukazují, že fyzická aktivita snižuje závažnost vedlejších účinků onkologické léčby u současných i již vyléčených pacientů. 

„Vhodně zvolená fyzická aktivita a pravidelný pohyb má pozitivní vliv na duševní pohodu a zvládání onkologické léčby u našich pacientů. Zvyšuje jejich zdatnost, snižuje pocit únavnosti, zlepšuje kvalitu života a výsledky onkologické léčby. Pomáhá snižovat riziko návratu onemocnění a úmrtí. Fyzická aktivita podle možností se doporučuje pacientům s prakticky jakýmkoliv typem onkologického onemocnění, v průběhu léčby i po ní, přičemž typ a intenzita aktivity by měla být volena individuálně s ohledem na stav pacienta. S rostoucím počtem onkologických pacientů, tak ale roste i potřeba pohybových specialistů a fyzioterapeutů zaměřených specificky na péči o naše onkologické pacienty,“ vysvětluje prof. MUDr. Samuel Vokurka, Ph.D., onkolog a předseda Sekce podpůrné léčby a péče České onkologické společnosti ČLS JEP.

 

Vědět, že si mohu pomoci

Sami onkologičtí pacienti potvrzují přínos pohybu z vlastní zkušenosti. 

„Z důvodu metastáz v kostech jsem musela podstoupit výměnu kyčelního kloubu spolu s částí stehenní kosti. Jako pohybovou aktivitu jsem si našla onko-jógu – jde o klidné cvičení založené na hlubokém dýchání. Líbí se mi, že okysličením těla a vyplavením endorfinů mohu zažívat emoce štěstí a pocitu, že jsem statečná a samostatná,“ popisuje operní zpěvačka Olga Vít Krumpholzová.

Zapravdu jí dává také Veronika Blahuta, a vysvětluje svoji motivaci k pohybu: „Velice mi pomáhají procházky, chůzi vnímám jako nejpřirozenější formu pohybu. Hnacím motorem je pro mne můj syn, protože chci držet krok s jeho mládím a trávit s ním co nejvíce času. Chtěla bych povzbudit všechny onkologicky nemocné, aby se nebáli s ošetřujícím lékařem otevřít téma pohybových aktivit – nejenže to jde, ale také to funguje.“

Tipy na pohybové aktivity pod odborným vedením je možné získat právě na akci DEN ONKOPACIENTŮ, viz program v příloze. 

„Lektoři, kteří povedou workshopy, mají zkušenosti s prací s onkologickými pacienty a jednotlivé aktivity je nejlepší si osobně vyzkoušet. Zároveň ale rádi nasměrujeme všechny zájemce, kteří se akce nemohou zúčastnit – stačí se na HOP obrátit prostřednictvím kontaktů na webových stránkách www.hlaspacientu.cz,” doplňuje na závěr organizátorka Nikol Pazderová, členka Výboru HOP. 

Lenka Hájková

 

 

Klíčová slova: