Po úrazu na lyžích Andořan ochrnul. Přesto na Dakaru prohání zdravé soupeře

Je to neuvěřitelně silný a inspirativní příběh. Albert Llovera Massana, sedmapadesátiletý paraplegik z Andorry, se navzdory vážnému postižení věnuje motosportu a už devětkrát se zúčastnil nejznámějšího dálkového závodu terénních vozidel Rallye Dakar. Povyprávět o tom všem přijel do Jihlavy.
"Albert je chlap s obrovským srdcem. To odhodlání, ta energie... " oceňuje Lloveru fotograf, novinář a moderátor Martin Straka, který ve své talk show jednoho z jezdců ostravského týmu Fesh Fesh koncem minulého týdne v Jihlavě představil. "Pro nás všechny, kteří nejezdíme na vozíku, je obrovskou inspirací."
Neobvyklý Lloverův příběh se začal psát v roce 1984, kdy se coby nejmladší závodník zúčastnil olympijských her v Sarajevu. Ve sjezdu andorrský lyžař obsadil 48. místo. "O rok a půl později, opět při závodech ve sjezdovém lyžování, se mi stala nešťastná příhoda. Při pádu jsem si zlomil dva obratle," vzpomíná Llovera na závod Evropského poháru, při kterém si poranil míchu a ochrnul.
Verdikt lékařů byl krutý: už nikdy nebude chodit! "Nastal moment, kdy jsem si říkal, co bude dál. Jestli mám zůstat doma a nedělat nic, nebo co se bude dít," líčí Llovera.
"Moje maminka se nesmířila s verdiktem lékařů, že se nedá nic dělat. Vozila mě, jak se říká, od čerta k ďáblu. Od jednoho lékaře ke druhému, včetně léčitelů," pokračuje Llovera. "Jezdila hodně rychle a právě tím, že jsem v autě trávil tolik času, mě napadlo, že bych se mohl začít věnovat motorismu."Když ho vyhodili dveřmi, vrátil se oknem... ...

 

Klíčová slova: