Slepec Richard Turner je špičkový karetní kouzelník s černým pásem v karate

V devíti se dozvěděl, že postupně zcela ztratí zrak. Leckdo by se na jeho místě vzdal, ale Richard Turner ne. Zůstal u svých snů: stát se karetním mistrem a kopat jako Chuck Norris. A oba si splnil.
Slepci se obvykle učí používat bílou hůl a číst braillovo písmo. Mladý Richard Turner obojí odmítl. Chtěl slepotu vnímat jako vlastnost a ne jako nevýhodu. Začal na sobě makat.
Trochu tím připomíná Stephena Hawkinga, který se také tváří v tvář zákeřné chorobě nevzdal a pokračoval v životní cestě jednoho z nejvýznamnějších fyziků všech dob.
Nepovažuji se za postiženého. Hraju karty, které mi osud rozdal.
Karate
Ačkoliv Turner od třinácti nebyl schopen rozlišit ani světlo a tmu, v sedmnácti se začal učit karate od zakladatele americké školy Wado-Kai Johna Murphyho. Denně cvičil, nevynechal jediný trénink. Posiloval, 500 kliků zvládl za 12 minut.
Když v roce 1984 ve dvaatřiceti skládal zkoušky na černý pás šesté úrovně, byly u toho televizní kamery. Postupně přemohl deset protivníků a uspěl. Poslední duel vybojoval se zlomeninou pravé ruky.
Druhý den už o tom věděla celá Amerika. To ovšem zdaleka nebyl vrchol jeho životních úspěchů.
Karetní kouzelník
Jak se může slepý člověk stát karetním kouzelníkem?
Pílí. Turner s kartami v ruce trávil deset až dvacet hodin denně po desítky let. Základ byl naučit se hmatem rozpoznat symboly natištěné na kartách.
Svůj hmat vycvičil tak, že dokáže číst prostřednictvím prstů. Ne braillovo písmo, ale každé jiné. Nahmatá a rozezná vrstvičku barvy, která je pro nás ostatní nerozpoznatelná. Jeho služeb kvůli tomu využívají i výrobci, kterým...

 

Klíčová slova: