Masarykův okruh přivítal nevidomé řidiče

Již po čtvrté si nevidomí lidé mohli na Masarykově okruhu v Brně vyzkoušet, jaké je to řídit auto. Akce měla i bohatý doprovodný program.
Pro mnohé lidi každodenní rutina, pro nevidomého člověka netradiční zážitek. Obecně prospěšná společnost TyfloCentrum Brno uspořádala již čtvrtý ročník akce "Nevidomí za volantem". Koná se pravidelně každých pět let, ale kvůli pandemii covidu měla delší pauzu. Letos na Masarykově okruhu přivítala 46 zrakově postižených účastníků. Nejstaršímu z nich bylo 82 a tomu nejmladšímu 22 let.  
" Cílem je právě to, aby si ti lidé s těžkým zrakovým postižením, kteří se pohybují běžně po městě, zjistili a uvědomili, že vlastně jízda autem není tak jednoduchá a že musí dávat pozor na to, když to auto jede, takže to zabrždění auta vlastně nějakým způsobem trvá," uvedl Petr Sýkora, ředitel akce a zástupce ředitelky TyfloCentra Brno.  
Nejedná se ale jen o preventivní akci, které byl přizpůsoben i doprovodný program, jehož součástí bylo setkání se zástupci Policie ČR, Hasičského sboru ČR nebo se záchranáři z Českého červeného kříže. Zájemci si mohli sednout do kabiny náklaďáku nebo se jako spolujezdci svézt na motorce po okruhu.  
" Ona ta samotná jízda vlastně v tom autě je pro spoustu těch účastníků opravdu nevídaným zážitkem, protože určitá část z nich zkoušela jízdu autem na parkovišti nebo někde na letišti a podobně, kde se to dá. Ale bez nějakých zatáček a podobně. Kdežto tohle je naprosto nevídaný, protože Brněnský okruh má zatáčky, trvá. Má délku pět a půl kilometru, zatáčky, stoupání, klesání. To znamená dost jako hodně simuluje vlastně ten běžný provoz jako na na běžné silnici," dodal Petr Sýkora.  
Ani tento rok by se akce neobešla bez spolupráce s autoškolou Pelikán, která zdarma poskytuje nejen svá vozidla, ale i své instruktory.  
" Tak ja jsem od prvopočátku chodil na školení do firmy TyfloCentrum, školení řidičů. Oni ...

 

Klíčová slova: