Nevyužité miliony ze sbírky pro malého Martina už pomáhají dalším

Už zhruba tři měsíce pokračuje přerozdělování peněz, které zůstaly nevyužité v rekordní sbírce na léčbu Martina Zatloukala. Lidé na operaci vzácného genetického syndromu vybrali přes 151 milionů. Z této částky zbyla zhruba třetina, která pomáhá a může pomoci dalším.
Část peněz nevyužitých při léčbě Martina Zatloukala dostala jako první Markéta, u které došlo při porodu k vytržení nervů ovládajících pohyb ruky. Dívka už je po operaci. "Kdybychom částku nezískali, tak bychom peníze na operaci neměli. Před operací vůbec nehýbala prsteníčkem, malíčkem, teď krásně hýbe," sdělila její matka Hedvika Schützová.
Finance nabídli také Michaele Hlaváčkové, která trpí stejným genetickým onemocněním jako Martin Zatloukal. A stejně jako on už také podstoupila náročnou operaci. "Cítím se velmi šťastná. Miška dostala to, co potřebovala. Bude lépe," okomentovala Michaelina matka Lenka Hlaváčková.
A dobře se daří i Martinu Zatloukalovi. Rodiče obou dětí proberou případnou finanční pomoc, až se Michaela vrátí ze Spojených států. "Nabídli jsme pomoc spojenou s následnými náklady, které budou spojeny s rehabilitací a pooperační péčí," ujasnil zakladatel projektu Donio David Procházka.
Pro další potřebné bylo ze sbírky vyčleněno přes padesát milionů korun. Z toho už je okolo pěti milionů rozdáno, pomohly zhruba deseti lidem. A přibýt by měli další. "Aby to bylo spravedlivé, aby se nikdo necítil dotčený, že on zrovna nedostal část těch peněz, to také na nás klade poměrně vysoké nároky," podotkl Procházka. ...

 

Klíčová slova: