Komunikace s lidmi s demencí

Knihu s podtitulem 100 otázek pro praxi vydalo nakladatelství Portál, dva čtenáři Helpnetu ji získají zdarma. Ostatní mohou využít slevu 20 procent, která platí od 1. do 4. června na všechny tituly.

Den D vyhlašuje Portál u příležitosti Mezinárodního dne dětí a Světového dne rodičů. Knihy lze koupit na obchod.portal.cz a v knihkupectvích Portálu.

Dobře komunikovat znamená dobře pečovat. Kniha Komunikace s lidmi s demencí představuje základy komunikace při péči o pacienty, ale zaměřuje se zejména na osoby s demencí. Důležité je, aby se člověk s demencí cítil respektovaný a oceňovaný (hovoří se o tzv. validaci). Kniha popisuje, jakou roli má komunikace v různých modelech péče.

Najdeme zde řadu užitečných tipů – např. ohledně nepoužívání otázek začínajících na proč, mluvení v první osobě a v kladných větách, v dialektu nemocného, pomalu a klidně, ve stejné výšce očí, autenticky, se zahrnutím pacientových neverbálních signálů. Cílem je komunikovat citlivě, eticky a předcházet nedorozumění a náročným situacím. Kniha, která je doprovázená příklady z praxe, je vhodná pro profesionály, kteří se zabývají léčbou osob s demencí, i pro všechny ty, kdo o ně pečují v pracovním i osobním kontextu.

Katja Pape-Raschen vystudovala sociologii a sociální behaviorální vědy. Již mnoho let pracuje ve zdravotnictví a v současnosti provozuje lůžkové zařízení pro lidi s demencí v německých Brémách.

Více informací o knize je na stránkách Portálu.  Zdarma ji získají dva čtenáři, kteří pošlou na adresu info@helpnet.cz mail se svou poštovní adresou a do předmětu uvedou Výhra 163. Vyhrají ti dva, jejichž mail dorazí jako 3. a 16. v pořadí.

Knihu Spiritualita pro mozek z minulého kola dostanou Hana Kubíková z Liberce a Iva Bachanová z Říčan.

 

Klíčová slova: