Světlušku a Ježíškova vnoučata opouští člověk, který pomohl tisícům životů, i přístupu společnosti

Gabriela Drastichová byla v křesle ředitelky NFČRo přesně 6 let. Tento obraz je jediná hmatatelná věc, kterou si při odcházení ze své kanceláře vzala. To nejdůležitější si odnesla v srdci.
Gabriela Drastichová přišla do nezisku z korporátu. Hned věděla, že to je její místo. Světluška i Ježíškova vnoučata díky ní získala laskavou tvář, ale i člověka s jasným cílem a tahem na branku. A také možnost otevírat důležitá společenská témata.
Je to přesně na den šest let, co Gabriela Drastichová nastoupila na pozici ředitelky Nadačního fondu Českého rozhlasu. Symbolicky tak ve stejný čas přenechává kormidlo s klidem a přesvědčením, že loď Světlušky a Ježíškových vnoučat pluje správným směrem. Tento čas je podle ní pro nástup nového vedení ideální: "Dáváš novému člověku krásný letní čas na to se zorientovat, co ho čeká. Pro nás v NF je nejdůležitější poslední kvartál, a tam bych si přála, aby si nový pan ředitel už mohl stoupnout sebevědomě před lidi a být tváří a hlasem toho tématu. Já jsem to měla úplně stejně. Jen tedy jsem byla hozená víc do vody, když jsem hned v červnu otevírala s moderátorem Dvojky Honzou Kovaříkem Kavárnu potmě potom, co jsem byla v práci asi dva dny. Můj rozhovor o otvíračce byl tudíž dost nahej, protože jsem toho moc nevěděla, ale on z toho vybruslil," vzpomíná s úsměvem na začátky a jedním dechem přidává i vzpomínku na svůj první koncert Světlo pro Světlušku, který dnes v ČR zná snad úplně každý: "Měla jsem tehdy za sebou čtyři měsíce práce tady. Na tom koncertu už jsem myslím byla uvěřitelná. Za čtyři měsíce člověk už pochopí to téma. Byl to koncert, u kterého...

 

Klíčová slova: