Ilona Hrušková už čtyři desítky let dělá lidem s handicapem z Rakovníka a okolí hezčí dny

Ušly jsme spolu jen pár set metrů po rakovnické ulici mezi sídlem Domova Ráček a Husovým náměstím. Přesto se paní Ilona Hrušková, ředitelka Domova Ráček Rakovník, srdečně zdravila snad s každým druhým. Ona a Domov Ráček jsou totiž ve městě a okolí známou firmou, v tom nejlepším slova smyslu. Za dobu existence si denní stacionář pro mládež a dospělé mentálně nebo tělesně handicapované získal mezi občany Rakovníka a okolí úctu a respekt.
Obecně prospěšná společnost Domov Ráček už od roku 1998 pečuje o osoby s handicapem, poskytuje sociální péči v denním stacionáři, v sociálně terapeutických dílnách, podle možnosti i výchovu a vzdělávání. A některým též chráněné bydlení a odlehčovací službu. Pracovníci Ráčku denně připravují bohatý rehabilitační program s různými druhy terapie.
Ředitelka Domova Ráček Ilona Hrušková s lidmi s mentálním handicapem pracuje už od roku 1983. Nejprve jako učitelka ve speciální mateřské škole, v Ráčku je od začátku, iniciovala založení Sdružení pro pomoc mentálně postiženým, které se postupem času přeměnilo na obecně prospěšnou společnost.
Společně se svými kolegy pořádá pro klienty rehabilitační pobyty, výlety, vodácké tábory, kulturní přehlídky i vernisáže a výstavy výrobků, třeba v krámku na Husově náměstí. A především se jim v denním stacionáři daří vytvářet domáckou atmosféru. To, že většina klientů v Ráčku tráví svůj čas už od jeho vzniku, hovoří za vše.
Za vybudování tohoto zařízení a za realizaci sociálních projektů pro osoby s handicapem byla Iloně Hruškové v roce 1999 udělená Výroční cena za občanskou statečnost.
A ještě pro zajímavost, třeba Honzík, jeden z klientů Domova Ráček, jde životem pod ochrannými křídly paní Ilony Hruškové už od chvíle, kdy byla jeho paní učitelkou ve speciální mateřské škole, tedy 42 let. ...

 

Klíčová slova: