Sklář stvořil křišťálovou cenu pro nevidomé soutěžící. Symbolizuje pomoc

Tři kilogramy vážící skleněnou ruku s blyštivou psí tlapkou, od skláře Lukáše Červeného z Floriánovy hutě v Častolovicích, si o víkendu odveze z Liberce nejúspěšnější soutěžící Mistrovství republiky vodicích psů. Unikátní ceny z hutního skla, vyráběné výhradně pro tento šampionát, pak dostanou také další dva v pořadí.
Skleněné trofeje vymyslel a také vyrobil častolovický sklář za několik hodin. S tím, jak mají vypadat, si však lámal hlavu několik týdnů.
   Mistrovství ČR vodicích psů - Memoriál Simony Karlovcové 9. června od 9.00 do 16.00 hodin náměstí Dr. E. Beneše v Liberci  
 8. ročník závodu, ve kterém předvedou své dovednosti nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci z celé ČR. Doprovodný program: hudba Rachotband z Jedličkova ústavu, Vláďa Málek a Ivan Paisert jr., nevidomí zpěváci Radek Žalud a Blanka Janečková. Ukázky psí fyzioterapie, canisterapie, dogdancing, canicross, jízda na tandemovém kole, průchod labyrintem poslepu, skleněné tvoření a další.  "Asi měsíc přemýšlel nad tím, co vytvořím. Všechno je vytvořeno z jednoho typu skla a barveno barevnými střepy. Vnitřní jádro má tzv. opálové sklo, což je bílé sklo. Dále je uvnitř použitá barva šampaň a slída, která se leskne a třpytí," popisuje Lukáš Červený.
  Trofej pro držitele třetího a druhého místa připomíná kapku, která je z jedné strany seříznutá a na ní je připevněná psí tlapka v tmavším odstínu. První cena je ruka, která má v dlani otisknutou psí tlapku.
  "Ruka symbolizuje podávanou pomocnou ruku, ať už toho člověka...

 

Klíčová slova: