Práce s výpočetní technikou bez zrakové kontroly

Intaktní veřejností kolují různé představy a mýty o tom, jak člověk bez zrakové kontroly pracuje s počítačem. Také k tomu patří údiv, že je to bez kontroly zraku vůbec možné. Vysvětlím a přidám pár pojmů k objasnění této problematiky.
Psaní na klávesnici
Díky tomu, že jsou v dnešní době informační technologie zpřístupněny i zrakově postiženým, tak mohou tito lidé informace nejen přijímat a poslouchat, ale i vytvářet a editovat. Lidé se zrakovým postižením využívají speciálně navržené softwary, jejichž funkce se odvíjí od zrakové vady uživatele.
Při práci na počítači lze ke kompenzaci zrakové vady využít i naše ostatní smysly, což je sluch a hmat. Proto, aby člověk, který špatně vidí, mohl na stolním počítači či notebooku efektivně pracovat, je třeba, aby dokonale znal rozložení klávesnice. Je vítané, aby uměl psát všemi deseti a aby se orientoval i v rozložení všech dalších kláves. Specializované softwarové nástroje se ovládají totiž pomocí klávesových zkratek, stejně jako operační systém, a tak je důležité, aby zrakově hendikepovaný ovládal efektivně psaní na klávesnici, aby mohl plně využívat možnosti, které moderní technologie nabízejí.
Zrakově postižení zpravidla absolvují kurz psaní všemi deseti v rámci sociální rehabilitace v kurzu v jednom z krajských středisek Tyfloservisu, o.p.s.. Někteří si tuto dovednost nesou s sebou již ze studia na speciální základní škole či mohou v dnešní době využít i online prostředí a učit se psát všemi deseti např. v kurzu Psaní hravě. Mimo jiné dovednost rychle zadávat text do počítače umožňuje r...

 

Klíčová slova: