MČR vodicích psů -Memoriál Simony Karlovcové

Anotace: Závodu vodicích psů se zúčastní zrakově výjimeční a jejich věrní čtyřnozí parťáci z celé ČR. Připraven je bohatý doprovodný program. Akce je vhodná pro celou rodinu.
Podrobný popis:  
Své schopnosti letos poměří 18 závodníků se zrakovým postižením a jejich čtyřnohých pomocníků z celé republiky. Bude mezi nimi několik vicemistrů i mistrů z minulých ročníků MČR.  
Závod se skládá z klasické soutěže v poslušnosti a z druhé disciplíny, takzvané frekvence. Pes při ní musí svého pána provést předem danou trasou s běžnými překážkami a splnit několik úkolů (například najít dveře či přechod, označit začátek a konec chodníku, bezpečně obejít překážku na cestě atp.)  
Frekvence bude pro návštěvníky k vidění v ulicích a přilehlých budovách, poslušnost přímo na náměstí před radnicí. Zrakově znevýhodnění soutěžící a jejich vodicí psi musí dokázat, že se umí dobře orientovat a pohybovat za plného provozu nejen v ulicích rušného města pod Ještědem.  
Součástí mistrovství je i bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Závod již tradičně zahájí kapela Rachotband z libereckého Jedličkova ústavu. Stálý program nabízí možnost vyzkoušet si, jak náročné je orientovat se beze zraku. Malí i velcí můžou projít s klapkami na očích za pomoci bílé hole a pracovníků Tyflocentra Liberec. Zajímavá je i jízda poslepu na tandemovém kole. Kompenzační pomůcky pro nevidomé představí společnost SPK Systém. Vystoupí nevidomí zpěváci Radek Žalud a Blanka Janečková. Nejen vodicí psy potěší firma Yogiees, která jim nabídne svá krmiva a pamlsky. Návštěvníky MČR vodicích psů čekají i ukázky fyzioterapie pro psy, canisterapie, dogdancingu, canicrossu a ukázky výcviku psů, které mimo jiné předvedou...

 

Klíčová slova: