Věřil jsem si na víc, říká nevidomý střelec Adámek. Na ME skončil tentokrát bez medaile

V termínu 30. května až 6. června se ve španělské Granadě konalo mistrovství Evropy ve sportovní střelbě. V desetičlenné výpravě českých parastřelců nechyběl ani zrakově handicapovaný reprezentant Martin Adámek.
Společně se svým asistentem Romanem Olšovským startoval ve střelbě ze vzduchové pušky. Pro zrakově postižené střelce byly vypsány disciplíny 60 ran vleže a 60 ran vstoje. Ačkoliv Adámek v obou těchto disciplínách slavil medailový úspěch v rámci květnové soutěže v německém Langelsheimu, v Granadě to bylo zcela o něčem jiném.  
Byla zde především řada vynikajících střelců, kteří v Langelsheimu absentovali, čehož si byl vědom i Adámek. Disciplína 60 ran vleže se střílela v neděli 2. června. Zde se český střelec do osmičlenného finále neprobojoval, nicméně s výsledkem 595,3 mohl být spokojen. Ačkoliv mu v konečném pořadí tento výkon stačil až na 14. místo, zlepšil si svůj osobní rekord.  
Mnohem více si však sliboval od disciplíny 60 ran vstoje, která přišla na řadu ve středu 5. června. Tato disciplína je Adámkovou prioritní, a zde si na finále věřil i proti mnohem větší konkurenci. A tak se také stalo!  
V kvalifikaci skončil Adámek na skvělém 4. místě a výsledkem 551,1 si i zde vylepšil svůj dosavadní rekord. Ve finále bohužel už podobný výsledek nezopakoval. Adámkovi tentokrát chyběla potřebná koncentrovanost a jistota. Už v prvních dvou sériích po pěti ránách se dopustil řady nepřesných zásahů, a ty mu v konečném důsledku stačily na konečné 7. místo.  
Ač by se tohle umístění na mistrovství Evropy za částečný úspěch považovat dalo, Martin Adámek byl jiného názoru: " S výsledkem rozhodně spokojen nejsem. Minimálně ve střelbě vstoje jsem si věřil na víc. Bohužel právě finále je tou částí soutěže, kde se člověk vyřadí jedinou špatnou ránou. Mně se...

 

Klíčová slova: