Zrakové postižení: Barvy, sny a zraková ostrost

Když přednáším studentům různých oborů, tak se často opakují dotazy na to, jak sní nevidomí, jak vnímají barvy či jak vlastně vidí ten, který nevidí? Pojďme si tato témata trochu rozebrat.

Článek

Barvy

Nevidomí jednotlivě prožívají svět svým vlastním způsobem. K tomu využívají ostatních smyslů k vnímání. Vnímání barev je pro ně zvláštním zážitkem, kdy záleží na kontextu a emocích spojených s konkrétním prostředím. Pro nevidomé mohou barvy představovat abstraktní pojmy, spojené s pocity či zvuky.

Co se týče vnímání barev, tak je rozhodně důležité, jak člověk přišel ke svému zrakovému postižení. Jinak se k barvám staví ten, který...

Na obrázku je digitální umělecké dílo zobrazující ženskou postavu stojící na cestě, která rozděluje dva kontrastní městské panoramata. Na levé straně je městský pohled zobrazen v teplých barvách, což naznačuje západ nebo východ slunce, s viditelnými světly a tradičnějším vzhledem. Na pravé straně je městský pohled zobrazen v chladných barvách s futuristickými budovami vyzařujícími neonové světlo, což naznačuje pokročilou technologii nebo sci-fi prostředí. Ženská postava je vidět zezadu a drží hůl. Kontrast mezi oběma stranami obrázku by mohl reprezentovat různé časy, světy nebo stavy bytí.

Klíčová slova: