Chcete pomáhat ostatním? Staňte se dobrovolníkem

 
Čtrnáctka

Doučování dětí, spolupráce při organizaci volnočasových aktivit, každodenní péče o seniory, kteří se o sebe už sami postarat nedokážou. Nejen s těmito činnostmi potřebují pomoci některé místní neziskové organizace. Stanete se jejich dobrovolníky?  
"Lidí ochotných nezištně přiložit ruku k dílu není nikdy dost. Dobrovolnictví není práce ani povolání, je to poslání. Každého, kdo ukrojí kus ze svého volného času a bez nároku na honorář ho věnuje na pomoc druhému, si moc vážím," řekla radní Prahy 14 Aneta Hejrovská, která má v gesci sociální oblast a zdravotnictví.  
Pomoc dobrovolníků aktuálně potřebují níže uvedené neziskové organizace působící na území městské části Praha 14. Kontakty a podrobnosti o jejich činnosti zájemci naleznou na konkrétních webových stránkách.  
OBLASTNÍ SPOLEK ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE PRAHA 9  
Organizace, která působí v humanitární, sociální, zdravotní a zdravotně výchovné oblasti. Hledá dobrovolníky na pomoc s různorodou péčí o seniory.  
Web: www.cckp9.cz JAHODA, O. P. S.  
Nezisková organizace, která provozuje nízkoprahové kluby, terénní program pro děti a dospívající, mateřskou školu, dětské skupiny a komunitní rodinné centrum. Uvítala by dobrovolníky, kteří by pomohli s aktivitami pro děti a mladé lidi.  
Web: www.jahoda.cz KOMUNITNÍ CENTRUM MOTÝLEK  
Komunitní centrum Motýlek pomáhá dětem a mladistvým se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Hledá dobrovolníky na pomoc se školní přípravou a na pomoc s dětmi se širokým spektrem specifických potřeb. Web: www.motylek.cz OKAMŽIK, Z. Ú.  
Společnost pomáhající lidem se zrakovým postižením při jejich začleňování do běžného života. Potřebuje dobrovolníky na doprovázení klientů. Web: www.okamzik.cz MÍSTNÍ MÍSTNÍM, Z. Ú.  
Cílem organizace je vytvářet tzv. solidární síť kaváren, restaurací a dalších podniků, které poskytují lidem bez domova a v nouzi zdarma základní služby. Dobrovolníci jsou zde potřeba pro roznášení letáků, vyhledávání nových podniků do sítě a komunikaci s nimi či například pro grafickou výpomoc a podporu na akcích.  
Web: www.mistnimistnim.cz HESTIA  
Centrum pro dobrovolnictví hledá do programu Pět P nadšence, kteří by jedno odpoledne v týdnu věnovali dětem, jimž chybí kamarádi a mají to z různých důvodů v životě složitější než jejich vrstevníci.  

 
Klíčová slova: