Unikátní Fitko bez hranic hledá dočasný azyl, aby hendikepovaní měli kde cvičit

Za více než deset let existence se podařilo vybudovat unikátní Fitko bez hranic, které jinde po republice nemá obdoby. Jenže nyní se Integrační sportovní klub pro lidi s hendikepem, který sídlí v basketbalové hale na pardubické Dukle, musí kvůli výstavbě nového areálu Dukla sportovní vystěhovat. Velmi intenzivně teď hledá svůj nový dočasný azyl.
"Koncem letošního roku bude náš klub přibližně na dva roky uzavřen. Abychom zachovali tuto jedinečnou službu, chceme zajistit nové odpovídající prostory. Jsme si vědomi, že je bude potřeba přizpůsobit sportovcům s hendikepem," uvedl jeden ze zakladatelů unikátního fitness centra Tomáš Potůček, který je sám upoután na invalidní vozík.  
Posilovna, která bude opravdu pro všechny  
"Projekt bezbariérového fitka jsme vymysleli proto, že jsme chtěli vybudovat posilovnu, která bude opravdu pro všechny. Občas se stávalo, že v jiných fitness centrech se lidé se zdravotním hendikepem cítili trochu nepatřičně. Proto jsme vyvinuli na míru i některé posilovací stroje. Ty využívají jak lidé s postižením, tak i ti bez hendikepu," poznamenal Tomáš Potůček.  
Integrační Fitness Club je ojedinělý i v tom, že neklade na jeho návštěvníky striktní pravidla v docházce. "Pro nás je důležitá svoboda. Abychom do fitka mohli chodit ve chvíli, kdy my chceme, na jak dlouho a v jaké intenzitě," zdůraznil jeden ze zakladatelů klubu, který navštěvují lidé například po úrazu páteře, po cévní mozkové příhodě, ale i s mentálním postižením, roztroušenou sklerózou, po amputacích či se zrakovým...

 

Klíčová slova: