Roztroušená skleróza se dá léčit! Lékaři odhalili pokroky v moderní léčbě, pacientům dává naději

Roztroušená skleróza trápí v České republice více než 20 000 lidí. I přesto, že se stále nenašel lék, který by tuto zákeřnou nemoc zcela vyléčil, díky moderním metodám existuje šance na mnohem lepší kvalitu života pacientů.
Roztroušená skleróza (RS) je autoimunitní onemocnění, které cílí na centrální nervový systém, konkrétně mozek a míchu.  
Paradoxem této nemoci je fakt, že jakmile člověk onemocní, imunitní systém místo toho, aby buňky chránil, začne rozbíjet ochranný obal nervových vláken, což je příčinou častých zánětů a dochází k poškození nervových buněk.  
Člověk se následně cítí slabý, svalstvo ochabuje, začnou problémy s koordinací, postiženo je také centrum zraku a mnoho dalšího.
Nemoc se objevuje především mezi 20. a 40. rokem života a pacient (nemocí trpí především mladé ženy a maminky) o počátku nemoci často ani neví. U každého jednotlivce jsou příznaky jiné, u někoho propuknou v silné míře a pacient může v brzké době skončit upoutaný na lůžko, jiný zase nevykazuje příznaky žádné a jeho kvalita života není nijak zvlášť omezena.
Bohužel do dnešní doby lékaři nedokážou RS zcela vyléčit, existují však léky v kombinaci s terapiemi, které mohou symptomy této nemoci zmírnit, a to především v jejím počátku.VIDEO: Co je roztroušená skleróza? Podívejte se na video.
Jak biologická léčba funguje?
Biologická léčba cílí na zmírnění zánětů, zpomalení progrese nemoci a snížení počtu relapsů. Díky této léčbě může mnoho pacientů s roztroušenou sklerózou žít život stejně tak, jako zdraví lidé. ...

 

Klíčová slova: