Olomoucké Smetanovy sady propojí štafeta vozíčkářů, bude 12hodinová

Olomoucké Smetanovy sady tento pátek znovu propojí dvanáctihodinová štafeta vozíčkářů. Zapojit se do ní budou moci nejen handicapovaní, ale i široká veřejnost. Maraton nepřerušených jízd, během kterého se musí na trati pohybovat alespoň jeden invalidní vozík, začne v 9:00 a potrvá do 21:00. Smyslem akce, která má ve městě dlouholetou tradici, je poukázat kromě jiného na bariéry, se kterými se handicapovaní denně setkávají ve svém okolí, řekl dnes Milan Papežík z pořádajícího Spolku vozíčkářů Trend.
Štafeta se pojede v Rudolfově aleji, přihlásit se do ní může kdokoliv, každoročně se jí účastní několik set lidí všech generací. "Smyslem akce je spojit svět osob s tělesným handicapem se světem zdravých lidí a poukázat na bariéry, které v každodenním životě čekají vozíčkáře. Pravidelně se každoročně zapojují všechny generace, navštěvují nás i týmy z různých firem, sportovních klubů, zástupci Olomouckého kraje a olomouckého magistrátu, v dopoledních hodinách to bývají žáci olomouckých základních škol a studenti středních škol," uvedl Papežík.  
Návštěvníky opět čeká 250 metrů dlouhá štafetová trať, na které si mohou vyzkoušet, jak obtížná je pro lidi na vozíku manipulace s jejich strojem. "Plánujeme i malé oživení trati, jeden nový prvek, který návštěvníky uvede do reality všedního dne života vozíčkářů," doplnil ředitel spolku Tomáš Zrnka.  
Štafetu vozíčkářů i letos doprovodí koncerty a vystoupení. Sportovcům při netradičním maratonu bude hrát a zpívat například šumperská kapela Byt číslo 4, zpěvák Ondřej Crhák, kapela Isbina nebo zpěvák Martin Šafařík. Vystoupí také taneční skupina Soraya a v programu je i žonglérská show Cirkus LeVitare. Zábavu i zázemí chystají pořadatelé i pro nejmenší účastníky akce, která by se měla rozrůst i do dalšího města. "Před nedávnem nás oslovili zástupci města Českého Těšína, že by rádi obdobnou akci taktéž uspořádali. A tak...

 

Klíčová slova: