Počet dětí se speciálními vzdělávacími potřebami enormně roste, školy přitom už praskají ve švech

Domovská stránka Zdraví Počet dětí se speciálními vzdělávacími potřebami enormně roste, školy přitom už praskají ve švech
V Česku přibývá dětí s takzvanými speciálními vzdělávacími potřebami, nejčastěji s poruchami autistického spektra nebo s kombinovaným postižením. Kapacity základních speciálních škol jsou ale omezené, řada dětí nebyla vylosována u zápisu a jejich rodiče teď čekají, co bude dál. Především v Praze je to už kritické.  
Praha 13. června 2024  
Autistům mohou vadit hlasité zvuky, například ruch ve třídě (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock  
Od září 2016 bylo zavedeno inkluzivní vzdělávání, které umožňuje, aby podobné děti chodily do klasických základních škol. Podle vedoucí Speciálně pedagogického centra Arabská Jany Nermutové ale není tento koncept vhodný pro všechny žáky.  
Váš prohlížeč nepodporuje přehrávání audia.  
Poslechněte si celé Zaostřeno Lucie Korcové  
"Hlavně pokud jde o ty, kteří mají hlubší obtíže už v raném věku. Pro rodiče je často velmi obtížné dostat se k odborníkovi, aby popsal potřeby dítěte, a především je nastavil pro školku, která ho má pro vzdělávání přijmout. Tam to všechno začíná," říká Nermutová.  
Speciálně pedagogická centra posuzují míru potřeb dětí a pak je doporučují k přijetí na konkrétní školu.  
"Rodičů je nám nesmírně líto: absolvují s dětmi i několik zápisů do škol, ale nepřijme je žádná."  
Jana Nermutová, vedoucí Speciálně pedagogického centra Arabská  
"Pro některé děti je dobré, aby šly do běžných základních škol, kde pak probíhá inkluze – jim totiž doporučujeme podporu asistentem pedagoga apod. Pro spoustu...

 

 

Klíčová slova: