FIMFÁRUM spojí lidi s postižením i bez

Víkendový festival tvořivosti a fantazie proběhne od 21. do 23. června v Olomouci. 

SPOLU Olomouc, z.ú. zve děti i dospělé na FIMFÁRUM - víkendový festival tvořivosti a fantazie pro lidi se zdravotním postižením i bez. Cílem festivalu, jehož 27. ročník se uskuteční od pátku 21. června do neděle 23. června 2024 v prostorách Domu dětí a mládeže Olomouc, tř. 17. listopadu 47 a v blízkém okolí, je vytvoření prostoru pro setkávání a vzájemné poznávání lidí se zdravotním postižením i bez.

Motto letošního festivalu plného tvořivých aktivit a zábavy zní: „Slyším hudbu, zvuky, ptáky … a ticho taky“.

V pátek 21. června od 19 hodin se nejen lidé se zdravotním postižením, ale všichni, kdo mají rádi zábavu, budou moci setkat v sále DDM Olomouc na slavnostním zahájení festivalu.

„Široké veřejnosti jsou určeny především sobotní tvořivé dílny inspirované jedním z našich smyslů – sluchem, které budou 22. června otevřeny v DDM Olomouc a blízkém okolí. Návštěvníci se budou moci zapojit do řady aktivit inspirovaných hlasy, tóny, zvuky. Výroba chrastidel, kastanět, zvonkohry, originálního bendža, malovaných terakotových zvonečků; výtvarné techniky inspirované klasickou hudbou. Výroba kazu z přírodních materiálů v dílně, kde zažijí pomocí etnických nástrojů Malování zvukem, to jsou příklady toho, co účastníky festivalu v tvořivých dílnách čeká“, řekla Hana Nepejchalová, koordinátorka festivalu Fimfárum.

Sobotní večer pak nejen účastníkům festivalu z pobytových zařízení zpříjemní hudební vystoupení v olomouckých ulicích, která se uskuteční v rámci festivalu Olomouc (o)žije. Pro přihlášené účastníky festivalu budou na závěr, v neděli dopoledne, připraveny zajímavé exkurze.

Festival Fimfárum přináší již řadu let lidem se zdravotním postižením, kteří žijí v pobytových zařízeních, možnost zažít něco nového, seznámit se s novými lidmi a vyzkoušet si své schopnosti a dovednosti. Současně nabízí v netradiční formě prostor pro setkání všech, kteří mají zájem o problematiku lidí se zdravotním, především mentálním, postižením.

Záštitu nad letošním festivalem převzali náměstkyně primátora statutárního města Olomouce pro sociální věci Kateřina Dobrozemská a 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Mgr. Ivo Slavotínek.

Organizace SPOLU Olomouc, z.ú., která ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Olomouc festival pořádá, podporuje lidi se zdravotním, primárně s mentálním, postižením v Olomouci a okolí již 29 let. V současné době poskytuje především sociální služby, ale organizuje i volnočasové aktivity a vzdělávací akce.

Podrobný program festivalu bude zveřejněn na www.spoluolomouc.cz a v prostorách DDM Olomouc

Festival se koná s finanční podporou Ministerstva kultury, Statutárního města Olomouce, Olomouckého kraje a dalších dárců.

Irena Petruchová

 

 

Klíčová slova: