Pečovatelky v nemocnicích, zdravotníci ve stacionářích. Služby se zřejmě propojí

Od příštího roku zřejmě budou lidé moci v nemocnicích, domovech pro seniory, centrech duševního zdraví či stacionářích dostávat kombinované zdravotní a sociální služby.
Vládní návrh změnového zákona o sociálně-zdravotním pomezí v současné době projednávají poslanci. Deník přináší přehled změn, které má přinést.  
Někteří lidé potřebují naráz jak sociální, tak zdravotní služby. V nemocnici se o ně ale nemohou starat pečovatelé a třeba ve stacionáři zase nejsou zdravotníci. Vláda proto předložila návrh změnového zákona o sociálně-zdravotním pomezí, který projednávají poslanci. "Reaguje na nedostatky současného právního stavu," řekl ve sněmovně lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.  
Pokud norma projde celým legislativním procesem, od příštího roku začne docházet k propojování obou služeb. "Za prvé vznikne nová služba, kterou bude sociálně zdravotní lůžková péče. Za druhé bude možné poskytovat zdravotní služby v nepobytových odlehčovacích službách či stacionářích," uvedl pro Deník náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.  
Sociálně-zdravotní lůžková péče  
Náměstek nastínil konkrétní situaci. "Pokud třeba starý nemocný člověk leží dlouhodobě v nemocnici, postrádá tam sociální službu. Doma nemůže být, neboť nikoho nemá a sám se o sebe nepostará. Zároveň ale nemůže jít do pobytové sociální služby. Tam totiž nemají dostatečnou zdravotní složku, ale jen základ ošetřovatelské," sdělil.  
Takovému člověku má ulehčit nová sociálně-zdravotní lůžková péče. Klient, kterému ji předepíše lékař, tak bude mít na jednom místě k dispozici zdravotníky i pečovatelky. Zástupci nemocnic či domovů seniorů se budou moci samo rozhodnout, zda zůstanou u stávající praxe, nebo...

 

Klíčová slova: