Situace ze života se zrakovým postižením

Přináším opět pár příkladů zkušeností běžného dne, se kterými se může potkat zrakově postižený. Je to takový vhled do rozličných světů zrakově hendikepovaných a intaktní společnosti, které spolu nějakým způsobem interagují.

Rozličné světy

Tím, že píšu příklady odžitého a zkušeností těch, kteří se potýkají se zrakovým postižením, nechci určitě někoho dehonestovat. Je mi naprosto jasné, že všichni jsme na tomto světě poprvé, a děláme prvně rozhodnutí, získáváme zkušenosti postupným učením a žitím, tudíž nikdo nemůže vědět vše zvlášť, když se s danou problematikou setkává poprvé. A tak jedná přesně tak, jak si myslí, že by jednat měl. Texty také slouží k tomu, aby ti, kteří by se mohli setkat s někým, kdo špatně vidí, měli praktický návod, jak by s tímto jedincem mohli jednat, aby to bylo vůči němu přívětivé. Určitě nechci tvrdit, že komunikační přešlapy dělá intaktní veřejnost schválně, aby naštvala chudáka...

Na obrázku je osoba chodící po ulici, která drží v ruce hůl. Scéna je osvětlena teplým světlem, což naznačuje, že je buď svítání nebo západ slunce. Ulice je lemována budovami a na obloze nejsou vidět žádné mraky.

Klíčová slova: