Raná péče vozí rodinám dětí s postižením pomoc a naději

Komínský zpravodaj
Příběh Tomáška  
"Navzdory tomu, že všechna předporodní vyšetření byla v pořádku, narodil se náš Tomášek s vážným postižením zraku. Když nám to lékaři sdělili, zhroutil se nám svět. Místo radosti z miminka přišly obavy a nejistota. Naštěstí jsme dostali kontakt na ranou péči a do našeho života přišla poradkyně Eva a ta nám dala naději. Ne, že náš syn bude zdravý, ale že to společně zvládneme. Že navzdory jeho hendikepu můžeme zažít hezké chvíle a být na něj hrdí. Eva nám ukázala, jak s Tomáškem doma pracovat. Raná péče pro nás a další rodiny zorganizovala víkendový pobyt a rádi chodíme i na další setkání jako třeba karneval nebo canisterapii. Podpořili nás, když bylo nejhůř, a ukázali nám, kudy se postupnými kroky vydat do naší budoucnosti. Nejsme na to sami, a to je velká úleva," říká maminka tříletého Tomáška.  
Raná péče dodává rodinám dětí s postižením povzbuzení  
Každá máma a každý táta by měl zažívat radost ze svého dítěte. Rodiče dětí se zdravotním postižením to mají mnohem těžší: nejdříve se musejí vypořádat s obavami, pocity viny a obavami z náročné péče. Pomáhá jim v tom terénní sociální služba raná péče. Poradkyně jezdí za rodinami domů na pravidelné konzultace a postupně jim pomáhají vyrovnat se s těžkou situací. Ukazují rodičům, jak své děti správně rozvíjet a jak o ně co nejlépe pečovat. Poskytují jim obsáhlé poradenství o sociálním, zdravotnickém a školském systému. Raná péče je pro rodiny bezplatná a ze zákona na ni má nárok každá rodina pečující o děti se zdravotním znevýhodněním od narození do 7 let.  
Nezůstávejte na své starosti sami  
Ve Společnosti pro ranou péči poskytujeme pomoc rodinám dětí se zrakovým nebo kombinovaným postižením. Obrátit se nás mohou i rodiče dětí předčasně narozených, kde je riziko vývojových obtíží. Dojíždíme i do vaší městské části. Pokud si nejste jistí, že se vaše dítě správně vyvíjí, obraťte se na ranou péči pro bezplatnou konzultaci. Odborná pomoc na začátku má význam pro život dítěte i celé rodiny v budoucnu.  
Linka podpory: 777 234 134 Po–Pá 9–16 hod., e-mailová adresa: brno@ranapece.cz, www.ranapece.cz

Společnost pro ranou péči
 
Klíčová slova: