Charcot–Marie–Tooth

Nová výletová trasa pro vozíčkáře Zhruba desetitisícové město Lanškroun, které se nachází v severovýchodní části Pardubického kraje v podhůří
Orlických hor, se stalo devatenáctým místem na pomyslné mapě speciálních tras Klubu českých turistů, značených symbolem vozíčkáře. 4,5kilometrová "červená" trasa (zdatní vozíčkáři, vozíčkáři s doprovodem, handbiky, elektrické vozíky) vás pohodově provede odpočinkovou a rekreační západní okrajovou částí města tvořenou soustavou sedmi rybníků.  
Celá trasa má většinou zpevněný povrch, určité úseky tvoří povalové chodníky. Llze se na ní dozvědět podrobnější informace o zdejší přírodě – částečně totiž kopíruje naučnou stezku Lanškrounské rybníky. Zároveň je potřeba věnovat zvýšenou pozornost pohybu, protože v jednom úseku vede po cyklotrase.  
Výchozím bodem je parkoviště u restaurace Koupák s bezbariérovým WC na břehu Dlouhého rybníka, největšího ze zmíněné soustavy, který slouží i jako volně přístupné přírodní koupaliště. Vozíčkářům nepřístupná ornitologická pozorovatelna byla vybudována kvůli tomu, že na zdejších rybnících hnízdí množství druhů vodního ptactva. Ty představují důležitou zastávku pro tažné ptáky; vyskytují se mezi nimi i zástupci chráněných druhů – bekasina otavní, bukáček malý, čáp černý, hohol severní, chřástal vodní, orlovec říční nebo rákosník velký. V těchto vodách také "bydlí" třeba rak říční, čolek horský, ropucha obecná, rosnička zelená i jiní obojživelníci.  
Eduardův pramen u hráze Slunečného rybníka je vydatný zdroj pitné vody. Do současné podoby ho v roce 1861 upravili místní ostrostřelci, tehdy také dostal název podle jejich hejtmana Eduarda Erxlebena, který se mj. zabýval i botanikou a farmakologií. Pokud se na putování vydají vozíčkáři-rybáři a budou s sebou mít udici a další nezbytnosti k rybolovu, měli by se zde vydat doprava na zmíněnou hráz: pouze pro osoby s tělesným postižením na ní neplatí zákaz individuálního rybolovu na zvláštní povolenky v tomto mimopstruhovém...

 

Klíčová slova: