Neposílejte postižené daleko od Prahy, vyzývají hlavní město příbuzní

Signatáři petice za rozvíjení sociálních služeb v Praze a ne mimo Prahu ve čtvrtek na magistrátu kritizovali plán města postavit nový pavilon v domově Krásné Lípa u Děčína. Zastupitelé pak situaci rozebírali tři a půl hodiny.
Podle petice pokračuje bezohledná praxe z bývalého režimu, který zdravotně postižené Pražany posílal pryč z města. Praha tak teď má asi tisíc lůžek, tedy kolem 75 % ze všech mimo své území. Některé z domovů jsou vzdálené i 140 kilometrů.
Své zkušenosti s takovým odloučením a dojížděním přišli vedení města sdělit blízcí klientů takových domovů. "Dokud budou financovány primárně služby mimo Prahu, nic se v principu nezmění," řekl Jan Paleček, jehož syn trpí autismem i mentálním postižením.
Šabatová: Jde o úmluvu
Ani bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nerozumí, proč Praha posílá peníze do Krásné Lípy, místo aby vytvořila kapacity na svém území. "Výstavbou pavilonu v Krásné Lípě nutíme obyvatele Prahy ke stěhování z hlavního města," řekla Šabatová. Podle ní by se současný ombudsman Stanislav Křeček mohl začít zabývat situací v metropoli vzhledem k mezinárodní úmluvě o právech lidí se zdravotním postižením.
Postavit nový pavilon s deseti lůžky v Krásné Lípě bylo podle primátorovy náměstkyně Alexandry Udženije (ODS) výhodné kvůli 50 milionové dotaci ze státního Plánu obnovy. "My těch lůžek potřebujeme tolik, že než to vybudujeme v Praze, stovky pacientů by nám umíraly na ulici," hájil investici primátor...

 

Klíčová slova: