Praha 6 požaduje bezbariérový přístup do stanice metra Hradčanská

Dopravní podnik plánuje velkou modernizaci stanice metra Hradčanská na lince A. Začít by měla na přelomu let 2025 a 2026 a potrvá minimálně deset měsíců. Praha 6 požaduje, aby stanice v rámci rekonstrukce získala bezbariérový přístup.
Městská část se z pozice účastníka řízení vyjádřila k chystané rekonstrukci stanice Hradčanská. Ta bude velkou část roku 2026 uzavřena, čímž dojde k výraznému omezení a zásahu do fungování veřejného prostoru.
"Uzavření stanice metra Hradčanská bude mít negativní dopad na cestování městskou dopravou. Proto je zcela zásadní včas zahájit debatu s dopravním podnikem a Ropidem k posílení kapacit povrchové dopravy, mimo jiné trvalým nasazením dvou vagonů na linku?2," uvedl radní pro dopravu Ondřej Matěj Hrubeš (ODS).
Modernizace zahrnuje opravy nástupišť, vestibulu i výstupů z metra, klíčová je pak výměna pohyblivých schodů, které jsou za hranicí životnosti. V plánu je rušení části obchodů, aby mohla být znovu odhalena stěna s původními uměleckými reliéfy, které se budou restaurovat. V rámci projektu se řeší i ochranná opatření proti účinkům bludných proudů.
U vstupu do parku Charlotty G. Masarykové se proto plánuje trvalé osazení měřicí podzemní sondy. Rada městské části také schválila požadavek, aby stanice dostala bezbariérový výtah spojující nástupiště metra s ulicí Dejvická.
V současné době se kompletuje dokumentace pro stavební povolení, následovat bude dokumentace pro provedení stavby a výběr zhotovitele. Investorem akce je pražský dopravní podnik. Praha?6 chce současně dohlížet na to, aby se zábory pro staveniště směrem do Dejvic omezily na minimum.
"Stanice metra Hradčanská už jednou kompletní rekonstrukcí procházela v letech...

 

Klíčová slova: