Posuzování superdávek

ČT 24 – Otázky Václava Moravce

Sociální stát. Co je schopen unést?
Našimi hosty zůstávají vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda lidovců Marian Jurečka, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku za SPD Lucie Šafránková a člen sněmovního výboru pro sociální politiku za hnutí ANO Aleš Juchelka.
… ve druhé hodině Otázek na Čtyřiadvacítce. My jsme skončili u té super dávky, když se znovu podíváme na tu superdávku, co nás čeká a nemine, ministře, vy chcete onen zákon, který zavede superdávku, projednat od září v Poslanecké sněmovně. Stihnete to, když vás čekají vládní prázdniny?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Vládní prázdniny jsou pojem, který se netýká toho, jak ministerstvo nebo ministr pracuje. Stihneme to. Já počítám s tím, že během druhého poletí tohoto roku to projednáme ve sněmovně i v Senátu. Pro mě opravdu. A myslím, že tak to vnímá i velká část veřejnosti, když jsme se vlastně i občanů ptali, tak oni říkali, nám přijde ten systém nepřehledný, vlastně má tam nesmyslné body zlomu, kdy kvůli koruně rozhodného příjmu třeba ta domácnost přijde o celou část té podpory, různě se nám ty podpory ještě započítávají mezi sebou a vlastně chybí tam motivace. /nesrozumitelné/

Václav MORAVEC, moderátor ČT
——————–
Takže vy myslíte přes to množství připomínek, když účinnost jste naplánoval, pokud se nemýlím, k 1. červenci příštího roku, tak ta účinnost ohrožena není?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Není, není. A já to chci spustit ještě v příštím roce, protože opravdu po 30 letech ten systém je prostě zkostnatělý. Nefunguje. Vidíme, že někteří si vzali své dávky jako určitý životní styl, a přesto by mohli pracovat. Mají zdravé ruce, nohy a hlavu. Já prostě chci, abysme tyto změny udělali v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor ČT
——————–
U těch sociálních, vteřinku, slíbil jsem paní poslankyni na konci první hodiny.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PSP ČR /SPD/
——————–
Děkuji. A sliby se musí dodržovat,

Aleš JUCHELKA, člen výboru pro sociální politiku PSP ČR /ANO/
——————–
Aspoň tady u OVM.

Václav MORAVEC, moderátor ČT
——————–
Ano. Tady se sliby dodržují. Takže připomínky

...

 

 

Klíčová slova: