V ČR je přes 2500 uživatelů kochleárních implantátů

Doc. MUDr. Jan Bouček, Ph.D., poskytl pro internetový server Zdravé zprávy rozhovor, v němž čtenáře vtáhne do problematiky sluchového postižení, zejména v oblasti kochleárních implantátů.

Kdo je docent Jan Bouček?  
Patří mezi nejvýznamnější persony v oblasti nejen české otorinolaryngologie. Doc. MUDr. Jan Bouček, Ph.D. působí na 1. LF a Fakultní nemocnici Motol v Praze. Je členem několika odborných společností. V roce 2018 byl jmenován docentem. Jeho specializací je otochirurgie, otoneurochirurgie, chirurgická léčba hluchoty, protinádorová imunologie a onkologie hlavy a krku.  
doc. MUDr. Jan Bouček, Ph.D. (Foto: printscreen, Youtube.com)  
Přednáška doc. MUDr. Jana Boučka, Ph.D. na tiskové konferenci ČLS JEP ze dne 25.3.2024 :  
Centra kochleárních implantací v ČR  
Česká republika disponuje celkově 6 centry kochleárních implantací ve 4 městech – v Praze, Ostravě, Hradci Králové a v Brně. Ve Fakultní nemocnici v Motole v Praze, kde pan docent Jan Bouček působí, byla provedena kochleární implantace u více než 650 dospělých pacientů a u zhruba 1100 dětských pacientů. Celkově v České republice žije víc jak 2500 uživatelů kochleárních implantátů.  
Budova 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy (Foto: Lf2.cuni.cz)  
Kochleární implantace  
Nejefektivnější se jeví kochleární implantace u malých dětí v prvních měsících života z důvodu rozvoje řeči a sluchu. Průměrný věk dětského pacienta v ČR je přes 1 rok. Přitom v zahraničí ...

 

Klíčová slova: